Glamour met een knipoog

Juwelen, speeches en primeurs: zo zag het Britse staatsbanket eruit!

Camilla debuteerde een bijzondere orde tijdens het grootse staatsbanket!

Emperor Naruhito UK state visit

Ondanks uitstel, een ingekort programma, en enkele grote afwezigen, kon gisteravond eindelijk het staatsbanket van koning Charles en koningin Camilla plaatsvinden. In een prachtig aangeklede balzaal te Buckingham Palace genoten zij samen met de Japanse keizer Naruhito en keizerin Masako van een heerlijke avond.

Staatsbanket

Het staatsbezoek van het Japanse keizerspaar, waar zij bijna vier jaar op hebben moeten wachten, kon gisteren eindelijk van start gaan. Na een officieel welkom te Horse Guards Parade en de nodige formaliteiten, werd dag één traditiegetrouw afgesloten met een staatsbanket.

Hierbij werd er uiteraard getoost...

Beeld: NL Beeld

...Gespeecht...

Beeld: NL Beeld

...En heel wat gekeuveld.

Beeld: NL Beeld

Glamour

En zoals dat heurt bij zo'n groots banket, kwam iedereen uiteraard in vol ornaat opdagen. Zo zagen we Queen Camilla in een ivoorkleurige Fiona Clare-japon met de Birmaanse robijnen-tiara, en droeg keizerin Masako op haar beurt het keizerlijke Chrysanten-diadeem. Een kleine primeur voor de keizerin, want volgens ingewijden is het de eerste keer dat Hare Keizerlijke Hoogheid is verschenen met dit imposante diamanten kunstwerkje.

Beeld: NL Beeld

Naast het koninklijk paar en prins William waren natuurlijk verschillende andere lieden van de Windsor-familie aanwezig. Zo zagen we de Duke en Duchess van Gloucester, Richard en Brigitte...

...En waren ook prins Edward en hertogin Sophie van de partij. Sophies groene japon is al door de kenners van Instagram-account @RoyalFashionPolice geïdentificeerd als een exemplaar van Suzannah London.

Beeld: NL Beeld

Zij combineerde deze japon met de lotus-tiara, een kroontje dat door de jaren door verschillende Britse royal ladies gedragen is. Dit was de eerste keer dat de hertogin van Edinburgh het diadeem uit de juwelenkluis haalde.

Familie-orde

Ook voor koningin Camilla was er overigens een kleine primeur. Naast haar tiara en erelint prijkte er namelijk ook een nieuwe erespeld op haar custom japon...

Beeld: NL Beeld

Even inzoomen...

Beeld: NL Beeld

En jawel! Camilla is als eerste royal lady voorzien van de familie-orde van koning Charles. Ze draagt de orde samen met de familie-orde van Queen Elizabeth II. Familie-ordes worden door de regerend vorst toegewezen aan vrouwelijke leden van de koninklijke familie. Niet elke dame krijgt echter zomaar zo'n speldje.

Nu is de grote vraag natuurlijk: wie wordt de volgende? Als wij een gokje moeten wagen, dan zouden we zeggen dat prinses Kate wellicht als volgende zo'n prestigieuze orde opgespeld krijgt door haar schoonvader. Fingers crossed!

Bron: Instagram @RoyalFashionPolice, The Court Jeweller, Hello! Magazine | Beeld: NL Beeld

Royalty
  • Beeld: NL Beeld