Chef over koken in het paleis: ‘Ik had geen idee dat dit de koningin van Nederland was’

Complimenten van de koning, Máxima in joggingpak en geen idéé hebben wie 'die kleine dame Beatrix Armgard' precies is. Een chef vertelt over zijn ervaringen in het paleis.

Dát is pas een compliment voor de chef: uitgenodigd worden om op het paleis een lunch te verzorgen. De Argentijnse kok Sebastián Pederiva kreeg de eer om te grillen voor Máxima, Willem-Alexander en ‘een kleine dame, Beatrix Armgard. Ik had geen idee wie het was.’ Smullen!

Van Argentinië naar Wassenaar

De Argentijnse chef Sebastián Pederiva besloot jaren geleden het avontuur op te zoeken in Nederland. Daar kon hij al snel aan de bak als chefkok bij een golfclub in Wassenaar. Zijn gerechten vielen zó goed in de smaak dat de eigenaar van de golfclub hem al snel inhuurde als zijn persoonlijke chef. Bij hem thuis zouden ‘belangrijke familievrienden die van truffel houden’ langskomen, herinnert Sebastián zich in de krant La Nacion. Hij had geen idee dat het om (destijds) kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima zou gaan.

Complimenten aan de chef

Sebastián koos voor een menu van rib eye, aardappel gevuld met truffelworst en geroosterde groente. “Toen ze klaar waren met het eten van het toetje, liep Máxima naar de keuken en vroeg ze mij hoe ik in Nederland terecht was gekomen. Ik vertelde haar mijn verhaal en zij vertelde me hoezeer ze van het diner genoten had. Ook vroeg ze me of ik voor verschillende evenementen voor haar zou kunnen koken.”

Grillen in het paleis

Zo gezegd, zo gedaan. Een aantal weken later kreeg Sebastián een telefoontje van de koninklijke dienst: of hij een familielunch voor prinses Máxima wilde verzorgen. De Oranjes woonden toen nog op landgoed De Horsten. “Drie dagen voor de lunch ging ik het huis, gelegen in een natuurgebied, alvast bekijken. Ik moest door een groot stuk bos heen voordat ik bij de beveiliging kwam. Binnen het natuurgebied had elk lid van de koninklijke familie zijn eigen huis. Ik herinner me dat het huis van Máxima en Willem-Alexander heel mooi was, als iets uit een verhaal. De rechterhand van de koningin heette me welkom en binnen een paar minuten verscheen Máxima, in trainingspak, heel fris, heel natuurlijk. Ik maakte kennis met het hele keukenteam van de koninklijke familie en zij nam me zelf mee naar de koelkasten om te laten zien wat ik nodig had voor de lunch.”

Willem-Alexander, Máxima en de prinsessen op landgoed De Horsten. Beeld: BrunoPress

Stukje etiquette

Drie dagen later is het zover en mag Sebastián grillen voor de royals. “Terwijl ik het vlees aan het grillen was, kwam een kleine dame met een hoed en twee mannen achter zich aan naar me toe om me vriendelijk te begroeten. Ze vroeg me in het Engels welke stukken ik aan het bereiden was. Ik beantwoordde haar vraag en ze vertrok. Na een tijdje kwam de nanny van de prinsessen, ook een Argentijnse, en vertelde me dat ik die dame de volgende keer moest aanspreken met ‘Uwe Majesteit.’ Ik had helemaal niet doorgehad dat die korte dame Beatrix Armgard was, de koningin van Nederland.”

Gelukkig nam de toenmalige koningin het de chef niet kwalijk dat hij het royal protocol over het hoofd had gezien. Integendeel! “Aan het einde van de lunch feliciteerde ze me met hoe smakelijk alles was geweest, en Willem-Alexander, met een geheven glas wijn in zijn hand, vroeg om applaus voor de barbecue.”

Bron: La Nacion, Royalty Online | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws