Schoonouders: je hebt er vaak óf een goede band mee, óf je kunt ze eigenlijk niet uitstaan. En dit is niet iets van deze tijd, want ook vroeger ging het er in sommige families al pittig aan toe. Zélfs als je van koninklijke afkomst was.
Queen Victoria
Al op haar achttiende werd Victoria, de betovergrootmoeder van de huidige Queen, officieel gekroond. Victoria stapte in 1840 in het huwelijksbootje met prins Albert en samen kregen ze maar liefst negen kinderen. Ze stond er dan ook om bekend erg veel om haar gezin te geven, maar tegelijkertijd was ze ook een strenge moeder. En als alleen het beste goed genoeg is voor je kroost, dan moeten eventuele schoonkinderen natuurlijk wel door ma goedgekeurd worden.
Victoria was erg betrokken bij het vinden van een goede partner voor haar kinderen. Zo had ze een vinger in de pap bij de match tussen haar oudste zoon prins Albert (later koning Edward VII) en prinses Alexandra van Denemarken, al zag ze later haar zoon liever met iemand anders trouwen. Haar frustratie was vooral dat Victoria Duitse familieleden had en Denemarken en Duitsland op dat moment in een vete waren verwikkeld. Haar zoon stond op het punt om met een Deense vrouw te trouwen en dat zat haar toch niet helemaal lekker.
De bruiloft ging desondanks gewoon door, maar in plaats van een vrolijke outfit droeg Victoria rouwkleding om haar overleden echtgenoot te herdenken. Volgens historicus Tracy Borman maakte Victoria duidelijk dat ze geen kleurrijke kleding zou dragen op het huwelijk van haar zoon. "Ze weigerde haar weduwekleding terzijde te leggen, zelfs niet voor die dag. Hoewel Bertie en Alexandra gelukkig waren, had Victoria nog steeds twijfels over het huwelijk en was ze vooral afkeurend over de socialite-levensstijl van het paar. Ze dicteerde hen over verschillende zaken, zelfs over de namen die ze hun kinderen moesten geven."
En dat is niet de enige keer dat Victoria zich als vervelende schoonmoeder gedroeg. In 1871 trouwde haar dochter Louise met John Campbell, Markies van Lorne. Het stel ging op huwelijksreis, maar in plaats van hen privacy te geven, besloot Victoria om hen een verrassingsbezoek te brengen. Victoria wilde zeker weten dat Louise blij was met het huwelijk. Uiteindelijk groeiden Louise en John uit elkaar, volgens historicus Borman kwam dit mede door Victoria's bemoeienis.
De Woodvilles
Koning Edward IV trouwde met Elizabeth Woodville in 1464. Elizabeth was al eens eerder getrouwd geweest, namelijk met John Grey, met wie ze twee kinderen had gekregen. Hij was helaas overleden bij een oorlogsgevecht. De familie van Edward vond Elizabeth maar niks, mede omdat ze dus weduwe was en al kinderen had. Edward trok zich echter niets aan van zijn familie, want hij was tot over zijn oren verliefd. Nadat het stel was getrouwd, werd er al snel van Elizabeth verwacht dat ze zwanger werd van een erfgenaam en dus een zoon. Uiteindelijk kregen ze maar liefst tien kinderen, waarvan drie zoons. Plicht volbracht, zou je zeggen, maar het werd Liz niet in dank afgenomen door de schoonfamilie.
Edward overleed in 1483 onverwachts. Elizabeths zwager, Richard III, was al die tijd al uit op de troon. Hij wist te regelen dat Elizabeths huwelijk met Edward nietig werd verklaard, waardoor Elizabeths kinderen allemaal als buitenechtelijk bestempeld werden en hierdoor geen aanspraak meer konden doen op de troon. Haar oudste zonen Eduard en Richard werden door Richard III opgesloten in The Tower of London, uit angst dat zij zich later tegen Richard III zouden keren. Richard III van Engeland werd uiteindelijk koning. Naar verluidt zou hij Edward en Richard hebben laten vermoorden, evenals de eerdere zoons van Elizabeth uit haar huwelijk met John Grey.
Koning George II and Koningin Caroline
In de 18e eeuw trouwde prinses Augusta van Saksen-Gotha-Altenburg met Frederick, prins van Wales, de zoon en erfgenaam van koning George II. Helaas werd Frederick nooit koning, omdat hij al voor zijn vader stierf in 1751. De oudste zoon van Augusta en Frederick volgde uiteindelijk koning George II op als George III. De familie van Frederick zou niet bepaald een goede schoonfamilie geweest zijn. Volgens historicus Tracy Borman trouwde Augusta in een van de meest disfunctionele families van allemaal. "Zeggen dat Frederick niet met zijn ouders overweg kon, zou een understatement zijn. Ze hadden hem achtergelaten in Hannover toen hij met George II's vader, George I, naar Engeland reisde om de troon op te eisen in 1714 en waren niet erg gastvrij geweest toen hij zich na 14 jaar eindelijk weer bij hen voegde," schrijft Borman.
Zijn vader George II zou een erg moeilijk karakter gehad hebben evenals zijn moeder koningin Caroline. Frederick had dan ook geen goede band met beiden. Zijn moeder beschreef Frederick zelfs ooit als: "Mijn liefste oudste zoon is de grootste rat, de grootste leugenaar, het grootste gespuis en het grootste beest van de hele wereld en ik wens hartelijk dat hij dat afleert." Ze had dan ook een voorkeur voor haar zoon Willem. Op haar sterfbed in 1737 zei ze: "Ik zal ten minste één voordeel hebben als ik mijn ogen definitief sluit, nu zal ik dat monster nooit meer hoeven te zien." En Fredericks vader George II zou hem zelfs uitgesloten hebben van de Britse troon. Dat leidde tot een ruzie tussen vader en zoon. Voor Augusta niet bepaald een gezellige schoonfamilie dus. Wel werd Augusta's zoon George uiteindelijk koning George III en werd haar dochter Caroline koningin van Denemarken en Noorwegen.
Bron: Honey Nine | Beeld: Brunopress