Dit is de bijzondere reden dat de Queen vierkant eten weigert

Een voormalig chefkok onthult een bijzondere foodie traditie van de royals.

Als je een royal bent, dan buigt iedereen naar jouw wil en ben je het toonbeeld van traditie. Dat daar soms bijzondere taferelen uit voortkomen, weten we inmiddels wel. Van die eeuwige kniksjes tot natuurlijk alle pomp and circumstance bij openbare gelegenheden en ceremoniële taken. Maar zelfs in de kleinste details zitten tradities en symbolisme verscholen. Zoals: jawel, de sandwiches van Queen Elizabeth.

Lunchen met Liz

Er zijn maar weinig mensen ter wereld die kunnen zeggen dat ze ooit met de Queen getafeld hebben. Hoewel het ons heerlijk lijkt om met Her Majesty The Queen te genieten van een stel cheeky mimosa’s aan de brunchtafel, of natuurlijk een propere high tea, is dat helaas een verre droom.

Maar mocht je ooit de kans krijgen om voor Elizabeth te koken, zorg dan dat je haar geen vierkante sandwiches voorschotelt. Of ánder vierkant eten, als we dan toch bezig zijn.

elizabeth eten
Een archiefplaatje van de Queen in 1983 in vol ornaat bij een staatsbanket in Zweden. (Beeld: Brunopress)

Voormalig chef

Say what? Misschien klinkt het als een standaard over the top verzoek van de rich and famous. Tja, als je een leven vol glitter en glamour leidt, dan zijn verzoekjes om geen bruine M&M’s backstage te hebben (rockband Van Halen), een eindeloze selectie aan geurkaarsen (Rihanna), of het verzoek om de toiletbrillen te vervangen (Madonna) slechts een kleinood. Toch?

Maar voormalig royal chef Graham Newbould legt uit dat er wel degelijk een reden zit achter de ronde maaltijden van de Queen. “De royals eten nooit vierkante sandwiches, want de traditie is dat iemand die hen iets puntigs voorschotelt, de Engelse troon ten val probeert te brengen”, vertelt hij in de documentaire Secrets of the Royal Kitchen. Hij vertelt dat deze traditie ver teruggaat in de tijd, terwijl hij ondertussen de hoeken van een klassieke komkommer-sandwich snijdt.

Kortom: een royaal randje aan je eten? Snijd dan eens de korstjes én puntjes van je bammetje af. Net echt.

Bron: Hidden Stories of the Royal Kitchen (Real Stories @ YouTube) | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws