7 tips voor een betere nachtrust

Er is niets zo vervelend als ’s avonds in bed liggen en niet in slaap kunnen komen. Je staart uren naar het plafond, de muren komen op je af en je kunt je gedachten maar niet verzetten. Je kunt nog zo’n lekkere boxspring hebben, het gaat om de uren die je daadwerkelijk in dromenland doorbrengt. Een goede nachtrust wordt nog wel eens ernstig onderschat. Want ook jij zult ongetwijfeld merken, wanneer je heerlijk bent uitgeslapen, dat de vermoeidheid ver te zoeken is en je alles aan kunt alles. Met behulp van dit artikel hopen wij dat jij beter gaat slapen. We geven je de 7 beste tips voor een goede nachtrust.

Hoeveel slaap heb ik nodig?

Het is iets wat je elke dag doet. Je hebt het nodig en toch ben je je er waarschijnlijk niet van bewust hoeveel slaap je eigenlijk nodig hebt. Volwassen mensen hebben tussen de 7 en 9 uur slaap nodig. Voor 65+’ers ligt het aantal uren tussen de 7 en 8. Kom jij hieraan toe? Of ga jij met alle gemak om 23.30 uur naar bed en sta je om 06.00 uur alweer naast je bed? Hieronder lees je de 7 tips voor een betere nachtrust:

1. Houd een vast ritme aan

Het is belangrijk dat je een vast slaapritme hebt. Als je de ene dag om 21.00 gaat slapen en een dag later om 23.30, dan kom je maar lastig in je ritme. Een gestructureerd leven kan hierbij erg helpen. Moet jij elke dag om 7.30 uit bed, omdat dan de wekker voor werk gaat? Zorg dan dat je, waar mogelijk, elke avond rond dezelfde tijd naar bed gaat. Houd hierbij wel rekening met de aangeraden hoeveelheid slaap.

2. Geen dutjes

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je na een lekker dutje maar moeilijk in slaap komt. Probeer dit dan ook zo veel mogelijk te voorkomen. Het doen van een dutje verstoort namelijk jouw slaapritme.

3. Zet apparaten uit

We leven in een wereld waarin we steeds meer op onze telefoons of laptops zitten. Vooral voor het slapengaan is dit iets waar je mee moet stoppen. Zorg ervoor dat je deze apparaten minstens een uur voordat je gaat slapen al uit hebt gezet. Het is veel beter om een goed boek te lezen of bijvoorbeeld nog wat te kletsen met je partner. Ook zijn er tegenwoordig wat apps die je kunnen helpen om rustig te worden voor je gaat slapen. 

4.  Zorg dat je genoeg beweegt

Als je overdag genoeg aan beweging doet, merk je dat je sneller in slaap valt. Je wordt namelijk vanzelf wel moe. Na een heftige inspanning overdag gaat je lichaam dit voelen en geeft het jou een seintje dat het genoeg is voor vandaag. Let wel op dat je niet vlak voor het slapen gaat sporten. Je lichaam zit dan nog vol adrenaline. En als er iets is wat jou wakker kan houden, is dat het wel. 

5. Eet ’s avonds geen suikers

Probeer bepaalde producten ’s avonds te ontwijken. Daarbij gaat het vooral om producten waar veel suiker in zit. Je krijgt hier weer meer energie van en daar ga je nu niet bepaald lekker van slapen. Een lekker bakje koffie kan nog wel om 19.00 uur, maar doe dit niet om 22.00 uur. Het bevat allemaal opwekkende middelen en dat is precies wat je niet nodig hebt.

6. Niet piekeren

Ben jij iemand die veel piekert? Dit kan je nog wel eens wakker houden. Een goede oplossing hiervoor is om al deze gedachten op te schrijven. Het klinkt misschien vreemd, maar je bent deze gedachten dan echt even kwijt. Op deze manier kun je gewoon rustig in slaap vallen. Piekeren doen we de volgende dag wel weer. 😉

7. Zorg voor een rustige kamer

Het is belangrijk dat je een rustige kamer hebt. Je wilt rustig kunnen slapen in een aangename, fijne omgeving. Zorg dat het donker genoeg is en dat je niet wakker wordt van allerlei irritante geluiden. Heb je hier toch last van? Oordopjes kunnen wel eens de perfecte oplossing zijn.

Je hebt in dit artikel 7 tips gelezen voor een betere nachtrust. Nogmaals, slapen is een van de belangrijkste dingen die er zijn. Het heeft invloed op je humeur en bijvoorbeeld de prestaties op werk. Onthoud deze tips dan ook goed en je kunt de klok erop gelijkzetten dat je vanaf nu beter gaat slapen. Welterusten!

Beeld: Pexels

Laatste nieuws