Wil je het minder warm hebben? Ga vaker sporten!

Je hebt in de zomer altijd twee soorten mensen: die de volle hitte prima aankunnen, en die het in de schaduw nauwelijk...

Je hebt in de zomer altijd twee soorten mensen: die de volle hitte prima aankunnen, en die het in de schaduw nauwelijks uithouden.

Maar hoe kan het dat sommigen goed tegen de hitte kunnen en anderen niet? RTL Nieuws sprak thermofysioloog Koen Levels, die uitlegt dat, hoeveel last je van de hitte hebt, deels afhankelijk is van je bouw. “Mensen met veel lichaamsvet zullen snel last hebben van hitte. Omdat vrouwen doorgaans meer lichaamsvet hebben, hebben zij het met dit weer moeilijker.”

Het ligt ook aan hoe je ermee omgaat, sommige mensen krijgen een stressreactie. Je lichaam gaat dan in de overlevingsstand: je maakt meer stresshormonen aan, je hartslag gaat omhoog en je zweet meer. Dit hangt volgens Levens meer af van je genen. 

Wat je eraan kunt doen om die stressreactie niet te krijgen? Train je lichaam om er beter tegen te kunnen. “Als je sport, zorg je ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Door veel te sporten, wen je aan die hoge lichaamstemperatuur. Daardoor zal je minder last hebben van warm weer,” aldus Levels. “Zorg er daarnaast voor dat je genoeg zout binnen krijgt, zo kan je lichaam je vochtbalans goed regelen. En blijf ook genoeg koolhydraten eten, want die hitte kost je lichaam erg veel energie”.

BRON: RTL NIEUWS

Laatste nieuws