Zo kan de naam van prins William veranderen wanneer hij koning wordt

Hij zou prins Philip op een bijzondere manier een dienst kunnen bewijzen.

In de verre toekomst zal er een dag aanbreken waarop prins William de Koning van Engeland wordt. Hij zou zichzelf dan simpelweg King William V kunnen noemen, maar er zijn ook andere opties. Een daarvan is wel heel bijzonder, want daarmee kan hij een eerbetoon brengen aan zijn grootvader, denken kenners.

Tweede in de lijn

Prins William werd in 1982 geboren als Prins William Arthur Philip Louis van Wales. Omdat hij de oudste zoon is van prins Charles en prinses Diana, is hij de tweede in de lijn van de troonopvolging. Op het moment dat Queen Elizabeth en prins Charles overleden zijn, zal William de troon bestijgen. Onder welke naam hij dat zal doen is echter nog niet duidelijk, omdat er nogal wat mogelijkheden zijn. Met een van die opties kan William een eerbetoon brengen aan zijn overleden grootvader, prins Philip.

Een andere naam kiezen

De laatste Britse koning die William heette was William IV, die van 1830 tot 1837 regeerde. Als William koning wordt, zou hij er dus voor kunnen kiezen om William V genoemd te worden. Toch komt het bij de Britse royals ook vaak voor dat ze een andere regeernaam kiezen. Een voorbeeld is de vader van Queen Elizabeth. Hij werd geboren als prins Albert van York, maar regeerde als koning George VI. Ook prinses Alexandrina Victoria van Kent nam een andere naam aan: zij regeerde onder de naam Queen Victoria.

prins-william-prins-philip

Prins Philip en prins William bij het huwelijk van prinses Eugenie, 2018. Beeld: BrunoPress

Verschillende opties

Het gebeurt vaak dat monarchen die een andere naam kiezen, voor hun tweede of hun derde naam gaan. Aangezien Philip de derde naam is van prins William, zou hij ervoor kunnen kiezen om koning Philip genoemd te worden. Hij zou daarmee de eerste koning Philip in de Britse geschiedenis zijn. Andere opties zijn koning Arthur en koning Louis, aangezien dat ook allebei namen van William zijn. Keuzestress!

Strijd over zijn voornaam

Toch zijn het ook kunnen dat prins William de lijn wil doorzetten en wel onder zijn eigen naam gaat regeren. Zijn naam komt immers niet zomaar ergens vandaan. Volgens historicus Robert Lacey hadden prins Charles en prinses Diana een discussie over de naam van hun eerste zoon. Charles wilde hem Arthus noemen, Diana prefereerde de naam William. Waarom ze voor die naam koos? “William, als in ‘William de Overwinnaar’, degene die de bekende Battle of Hastings won in 1066.” Breng daar maar eens iets tegen in!

Bron: Express | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws