Even spieken: volgt Amalia weer in voetsporen van buurprinses Elisabeth?

We spieken even over de grens voor een teaser naar de toekomst van Amalia.

Onze kroonprinses Amalia begint langzaamaan een plekje voor zichzelf in het koningshuis te creëren. Succesvol een diploma gehaald, nu met verve een stage aan het volgen…Maar we hebben haar nog niet vaak in een echte rol als troonopvolgster gezien. Bij de Belgen ligt dat net even anders. Zal Amalia zuiderbuurvrouw Elisabeth weer als voorbeeld nemen?

Kroonprinsessen in wording

Even vooropgesteld: beide prinsessen zijn elk waardige troonopvolgsters in hun eigen recht. Beiden piepjong, maar toch vol plichtsbesef. De 18-jarige Amalia en 20-jarige Elisabeth doen in die zin niet onder voor elkaar. Bovendien geldt natuurlijk dat Amalia net een tikje jonger is dan de kroonprinses van onze zuiderburen. Hoewel één jaar weinig verschil maakt wanneer je eenmaal een flink aantal kaarsjes op je royale verjaardagstaart hebt verzameld, is dat zo rond het einde van de tienerjaren wel anders.

Toen Amalia achttien werd, kreeg zij staatsrechtelijk gezien namelijk een flink andere rol. Zo heeft in Nederland de troonopvolger automatisch zitting in de Raad van State zodra zij voor de wet volwassen zijn. Ook hoort er een flinke jaarlijkse toelage bij, waarvan onze kroonprinses al bekendmaakte dat zij die zou terugstorten zolang ze studeert. Ondertussen is het oudste A’tje flink bezig met haar stage (waar zij…spaghetti-constructies bouwt?) en zal ze na haar tussenjaar aan de bak moeten aan de universiteit. En daarna? Een hopelijk ruime periode waarin Amalia zich kan ontwikkelen tot toekomstig koningin.

Spieken bij de buren

En hoewel we het nu dus moeten doen met spaarzame spaghetti-foto’s van de kroonprinses, hebben we wel een redelijk idee van wat we van Amalia kunnen verwachten. Hiervoor hoeven we namelijk alleen maar over de grens te spieken bij onze zuiderburen. Daar deelde het Belgische koningshuis de afgelopen week namelijk verschillende kiekjes op hun Instagram-account, waarin ook Elisabeth haar opwachting maakt.

En nee: de kroonprinses schuift niet ‘slechts’ aan voor feestdagen, ceremoniële momenten of uitgebreid geplande fotosessies. Zo zagen we Elisabeth namelijk verschijnen bij een emotionele ontmoeting met hulpverleners en nabestaanden, na een tragisch ongeval tijdens carnavalsvieringen in het plaatsje Strépy-Bracquegnies. Ook maakte de hertogin van Brabant haar opwachting (in powersuit!) bij besprekingen over de oorlog in Oekraïne. De Belgische prinses is dus nauwelijks haar tienerjaren voorbij, of ze stort zich al vol overgave op de meest gecompliceerde kwesties van het (toekomstig) koningschap.

Amalia en Elisabeth

Hoewel Amalia en Elisabeth twee duidelijk verschillende jonge vrouwen zijn in twee duidelijk verschillende koninklijke families, is het niet gek om aan te nemen dat de twee goed van elkaar op de hoogte zijn.

Zo was Amalia bijvoorbeeld niet de eerste royal die haar toelage terugstortte: Elisabeth bedankte al eerder vriendelijk voor haar royale bijlage van negen ton per jaar. In plaats van ceremoniële taken en keurige jurkjes, richtte de kroonprinses zich namelijk liever op haar militaire opleiding. In juli 2021 rondde ze die met glans af en in oktober 2021 begon ze vervolgens aan een studie History & Politics aan de fameuze Universiteit van Oxford.

Hoewel het bouwen van spaghetti-constructies (we zijn hier nog steeds niet over uit, excusez) natuurlijk nogal ver afligt van kruipen door de modder en militaire tactieken leren, zien we dus ook hiér een vergelijkbaar patroon tussen Elisabeth en Amalia. Wie weet kiest onze kroonprinses straks ook voor een studie over de grens.

Waar vader Wim-Lex en zusje Alexia beiden (net zoals Elisabeth) kozen voor enkele jaren aan het UWC Atlantic College in Wales, maakte Amalia haar middelbare school ‘gewoon’ af in Den Haag. Of onze kroonprinses daarna dus naar Leiden trekt, net zoals de rest van haar directe familie, of dat zij ook in de voetsporen van Elisabeth volgt richting Oxford? Dat gaan we gauw genoeg zien!

 Bron: Instagram @Belgianroyalpalace, Vorsten, Beau Monde | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws