Dry brushing tegen rimpels en huidveroudering, werkt dat?

Het 'borstelen' van de huid zou allerlei beautyvoordelen hebben. Is deze extra stap in je skincareroutine inderdaad de moeite waard?

We weten dat we niet de enigen zijn die graag korte metten zouden maken met onze ouder wordende huid. Voortdurend horen we over nieuwe behandelingen, technieken en beautyproducten die een paar jaartjes van onze huidleeftijd af beloven te snoepen.

Een van de skincare trends van de afgelopen jaren is het droog borstelen van je (gezichts)huid met een daar speciaal voor ontworpen borstelen. Dry brushing zou de huid exfoliëren en de bloedsomloop stimuleren, wat onder andere helpt om dode huidcellen te verwijderen en cellulite te verminderen. Maar heeft de ouder wordende huid er ook baat bij?

Exfoliëren

Dry brushing is een makkelijke techniek, en de speciale borstels zijn vaak erg betaalbaar. Geen wonder dus dat veel mensen uitproberen of deze beautytrend ook voor hen werkt. Hoewel de voordelen van dry brushing niet onbetwist zijn, kan het borstelen van de huid helpen om dode huidcellen te verwijderen. Dit ‘exfoliëren’ wordt vaak in verband gebracht met het voorkomen en behandelen van rimpels. Oude cellen maken ruimte voor nieuwe cellen, dus als het ware help je zo je huid om te verjongen, is de logica.

Is het voldoende?

Of het regelmatig exfoliëren van de huid – met een dry brush, een peeling of een andere behandeling – voldoende is om echt rimpels te voorkomen en te verhelpen, is echter niet wetenschappelijk bewezen. Dat wil dus niet zeggen dat het niet werkt, er is alleen nog geen grondig onderzoek naar gedaan. Er zijn genoeg mensen op het internet te vinden die zweren bij een dagelijkse huidmassage met de droge borstel, en ook celebrities als Miranda Kerr zijn fan. Veel beauty experts zijn het erover eens dat dry brushen zo zijn voordelen kán hebben, als je het maar met regelmaat doet. En natuurlijk op tijd stop wanneer het blijkt dat het je huid irriteert.

Gevalletje baat het niet, dan schaadt het (meestal) ook niet. Maar op een wonderbaarlijke huidverjonging hoef je in ieder geval niet te rekenen. If only…

Bron: Healthline, For Hers | Beeld: iStock

Laatste nieuws