William en Kate blikken terug op controversiële royal tour in de Caraïben

'Ik weet dat deze tour vragen over het verleden en de toekomst nog scherper heeft gesteld.'

Een ontspannen tripje naar de zon was het allesbehalve voor prins William en Kate Middleton. De royal tour naar Belize, Jamaica en de Bahama’s kwam niet zonder controversie en de nodige PR-mishaps. Op Instagram blikken de Cambridge’jes uitgebreid terug op hun controversiële bezoek. 

Controversie

De hertog en hertogin van Cambridge begonnen hun week-durende tour naar de Caraïben op 19 maart. Officieel was de trip bedoeld om het platina jubileum van de Queen te vieren, die dit jaar al zeventig jaar op de troon zit. Er klonken echter al snel geluiden dat de reis eigenlijk bedoeld was om Belize, Jamaica en de Bahama’s te overtuigen om de koningin als staatshoofd te behouden en zo niet in de voetsporen van Barbados te treden, dat afgelopen november een republiek werd.

Veel inwoners van de Caraïbische landen waren op z’n zachtst gezegd niet blij met de komst van de Cambridge’jes en eisten verontschuldigingen en herstelbetalingen voor het onderwerpen van de landen aan koloniale overheersing en slavernij. Op 23 maart liet William in Jamaica weten ‘diepe spijt’ te voelen voor ‘de verschrikkelijke gruweldaad’ van de slavernij. “Slavernij was weerzinwekkend en het had nooit mogen geboren. Ik ben het volledig eens met mijn vader, de prins van Wales, die vorig jaar in Barbados zei dat de afschuwelijke gruweldaad van de slavernij onze geschiedenis voor altijd zal bevlekken.”

Het verleden en de toekomst

De Cambridge’jes mogen de Caraïben dan weer hebben verlaten, de reacties van de inwoners hebben duidelijk diepe indruk gemaakt. Op Instagram blikken Will en Kate daarom uitgebreid terug op de royal tour. “Tours in het buitenland bieden een gelegenheid om na te denken. Je leert zoveel”, beginnen de hertog en hertogin hun verhaal. “Wat leeft er in de hoofden van premiers. De hoop en ambities van schoolkinderen. De dagelijkse uitdagingen waarmee gezinnen en gemeenschappen worden geconfronteerd.”

“Ik weet dat deze tour vragen over het verleden en de toekomst nog scherper heeft gesteld”, gaat prins William verder onder talloze prachtige foto’s van de royal tour. “In Belize, Jamaica en de Bahama’s moeten de mensen over die toekomst beslissen”, stelt hij. De Duke vertelt dat hij en Kate veel tijd hebben doorgebracht met de gemeenschappen in de drie landen en hierdoor meer inzicht hebben gekregen in de kwesties die voor hen het belangrijkst zijn.

Commonwealth

William vertelt dat hij en Catherine toegewijd zijn aan service. “Voor ons is dat niet mensen vertellen wat ze moeten doen”, stelt hij. “Het gaat erom hen te dienen en te ondersteunen op de manier die zij het beste vinden, door gebruik te maken van het platform dat wij gelukkig hebben.”

De Britse prins is dan ook blij dat deze royal tour naar de Caraïben tot nieuwe inzichten heeft geleid. “Wie de Commonwealth kiest om zijn gezin in de toekomst te leiden, is niet waar ik mij mee bezig houd. Wat voor ons belangrijk is, is het potentieel dat de Commonwealth-familie heeft om een betere toekomst te creëren voor de mensen die deze familie vormen, en onze toewijding om dit zo goed mogelijk te dienen en te ondersteunen.”

Bron: Instagram @dukeandduchessofcambridge, Time | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws