Huh? Queen Elizabeth maakte regelmatig gebruik van geheime deur in Buckingham

De Queen heeft in elk geval een streepje voor bij verstoppertje met de achterkleinkinderen!

Dat het gemiddelde koninklijke optrekje een rijke historie en een hoop geheimen herbergt, hadden we wel verwacht. Maar dat Queen Liz regelmatig een belangrijke verborgen deur gebruikte in een vaak gezien vertrek van Buckingham Palace? Daar hadden we dan weer niet bij stilgestaan.

White drawing room

Het is heel makkelijk om een beetje te verdwalen in de eindeloze pracht en praal in de vertrekken van Buckingham Palace. Maar één vertrek dat redelijk bekend is, is de white drawing room. Vanuit deze ruimte hield koningin Elizabeth namelijk jarenlang haar befaamde kerstspeeches, en ontving zij regelmatig prestigieuze gasten. Inmiddels weten we dat de koningin Buckingham voorlopig vaarwel heeft gezegd, maar dat weerhoudt ons er niet van om toch nog eens een blikje op het statige gebouw te werpen.

Ook is deze wit-gouden ruimte in gebruik als verzamelruimte: voor officiële gelegenheden zorgen de royals dat zij hier bij elkaar komen voordat ze de spotlights instappen. Moet je je dus voorstellen hoeveel dasjes hier nog even rechtgetrokken en hoeveel haren hier last-minute strak in het gareel gekamd zijn!

Verborgen deur

Maar deze bekende ruimte heeft ook een groot geheim, hidden in plain sight. Want hoewel de ruimte natuurlijk vanuit de gang en via een ‘heel gewone’ deur te bereiken is, is er ook een ándere ingang. Deze zal je echter op het eerste gezicht niet spotten. De white drawing room heeft namelijk een verborgen deur die Liz specifiek gebruikt om zich snel en onopgemerkt door het paleis te verplaatsen. In onderstaande foto is de deur te zien….als je weet waar-ie zit, in elk geval.

Zij-ingang

Okee, okee: voor je je blindstaart op alle pracht en praal in deze foto, we leggen het je uit. De deur bevindt zich namelijk achter de linker spiegel en kast. Die kan door een staflid van het paleis geopend worden, waarna Elizabeth vanuit haar privé-vertrekken de white drawing room kan bereiken om daar haar gasten te ontvangen.

elizabeth geheime deur
Verborgen, maar toch ook niet: de queen komt via de achterdeur binnen. (Beeld: Brunopress)

En eerlijk is eerlijk: zó geheim is de deur nu ook weer niet. Zo zagen we Elizabeth de deur in 2006 al eens gebruiken voor de ontvangst van een comité op het gebied van crisis-respons. Who knows: misschien wilde de queen er zeker van zijn dat de veiligheidsexperts precies wisten hoe het zat met de nooduitgangen van Buckingham?

Bron: Marie-Claire, Good Morning Britain | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws