Is Queen Elizabeths persoonlijkheid in het echt net zoals in The Crown?

Een expert doet een boekje open over Queen Liz' persoonlijkheid.

Robert Hardman is royal biograaf en weet door zijn werk behoorlijk wat over de Britse royals en hun persoonlijkheden. Zijn nieuwste boek is getiteld Queen of Our Times: The Life of Queen Elizabeth II. In een interview met PEOPLE geeft Hardman een inkijkje in het persoonlijk leven van Queen Liz. Bij het opschrijven van haar levensverhaal kwam hij tot de conclusie dat ‘de Queen het vooral leuk vindt om de Queen te zijn’. “Het gaat niet om de langdurigheid van haar taak of dat ze er per se aan vast wil houden. Ja, ze is by far de langst levende monarch in onze geschiedenis. Ze blijft in het middelpunt van de belangstelling staan. Dat komt echter vooral omdat ze het heel leuk vindt wat ze doet en nog altijd enthousiast is over haar werkzaamheden”, aldus Hardman.

Advies van de dokter

Hardmans boek verschijnt in een voor Elizabeth tumultueuze tijd: ze heeft net corona gehad en moet veel taken afzeggen, omdat ze het rustig aan moet doen. Ook is het nog geen jaar geleden dat de liefde van haar leven overleed en maakt ze zich veel zorgen om prins Andrews problemen. Volgens Hardman weet de koningin, ondanks haar enthousiasme, goed wanneer ze een stap terug moet doen. “Ze is heel goed in het aannemen van doktersadvies.”

Anders dan de serie

Enthousiasme, doorzettingsvermogen en wijsheid zijn dus eigenschappen die Elizabeth in real life bezit. En verder? “Mensen die haar goed kennen, praten altijd over haar gevoel voor humor. Ze is een erg positief en vrolijk persoon”, aldus Hardman. Dat is een sterk contrast met hoe ze in The Crown wordt gepresenteerd. “Veel van Elizabeths vrienden en personeelsleden hebben het idee dat ze in de serie vooral wordt neergezet als iemand die vaak ongelukkig is. Dat is gewoon niet de realiteit.” Ondanks alle problemen in en rondom de Britse royals blijft Elizabeth positief. “Ze is de belichaming van ‘keep calm and carry on‘”, aldus Hardman.
the-crown
Olivia Colman als Queen Elizabeth in The Crown. Beeld: BrunoPress/Album RM

Niet alleen een symbool

Dat is overigens niet de enige misvatting over de koningin. “Vaak wordt gedacht dat ze alleen een symbolische functie heeft. Ze zou alleen maar papieren ondertekenen en glimlachen. Als je behind the scenes kijkt, zie je echter dat Elizabeth politici vaak op het puntje van hun stoel houdt.” Ook leeft ze in het heden en heeft ze een realistische kijk op het leven. “Ze kijkt weleens achterom, maar dan alleen voor nostalgische redenen. Ze maakt er geen gewoonte van. In tegenstelling tot Queen Victoria staat Elizabeth niet te lang stil bij dingen en wil ze door met het leven. Ze is niet zo’n romantica als andere vrouwen in de familie”, zegt Hardman.

Stabiel

Volgens Hardman laat de Britse koningin vooral zien hoe je een stabiele factor kunt zijn. “Ik heb niet het idee dat mensen doorhebben hoezeer ze onderdeel is van een nationaal landschap in Engeland. Dat gaan ze pas beseffen als ze is overleden. Bij momenten van onzekerheid geeft ze iedereen altijd het gevoel dat het wel weer goedkomt. Zolang er nog een vlag boven Buckingham Palace wappert, kan het volk op haar en de toekomst van het land vertrouwen.”
Bron: PEOPLE | Beeld: BrunoPress, Album RM

Laatste nieuws