Willem-Alexander en Máxima bieden onderkomen aan Oekraïense vluchtelingen

De koning en koningin zouden een aantal optrekjes openstellen voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Net als hun Belgische collega’s, hebben koning Willem-Alexander en koningin Máxima besloten om hun deuren open te zetten voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het gaat niet om hun ‘eigen’ woning Paleis Huis ten Bosch, maar om kasteel Het Oude Loo in Apeldoorn.

Koninklijke opvang

Koningshuisbronnen van onder andere RTL Nieuws lieten maandagmiddag weten dat Willem-Alexander en Máxima opvang gaan bieden aan Oekraïners die de oorlog zijn ontvlucht. Hoewel ze met twee prinsessen uit huis ook in Paleis Huis ten Bosch wel wat kamers hebben leegstaan, zal het volgens ingewijden niet gaan om onderdak in de woning van de koning en koningin zelf. In plaats daarvan zouden ze plaats maken voor de vluchtelingen in vertrekken die tot het koninklijk domein behoren.

Specifiek gaat het om Het Oude Loo in Apeldoorn, ’n echt middeleeuws jachtslot dat nu gehuurd wordt doorde Oranjes, maar dat omgetoverd kan worden tot een onderkomen voor tientallen vluchtelingen. In april zou het kasteel uit de vijftiende eeuw gereed kunnen zijn als tijdelijke woning.

Kasteel Het Oude Loo door Djlancey via Wikimedia Commons onder de licentie CC BY-SA 4.0

Ook zestien jaar geleden werd kasteel Het Oude Loo tijdelijk weer bewoond. De toenmalige kroonprins en kroonprinses van Japan, Nahuritu en Masako, woonden er een tijdje om bij te komen van hun leven aan het strikte Japanse hof, waar vooral kroonprinses (nu keizerin) Masako ernstig onder leed.

In België

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn niet de eerste royals die op het idee komen om een van hun optrekjes te gebruiken als onderkomen voor vluchtelingen. Vorige week maakten koning Filip en koningin Mathilde van België bekend dat zij gezinnen uit Oekraïne willen gaan opvangen in gebouwen die normaal gesproken alleen voor de koninklijke familie toegankelijk zijn. Naar verwachtingen zullen ook de Britse royals dit voorbeeld volgen (we hoorden dat heel Buckingham Palace leegstaat…Ruimte genoeg, toch?).

Zes tot acht gezinnen

Volgens de verklaring van de RVD zullen zo’n zes tot acht gezinnen straks onderdak kunnen krijgen in het slot. “Vanaf medio april zal Slot ’t Oude Loo dienen als opvanglocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Die afspraak is gemaakt in opdracht van Zijne Majesteit de Koning, de huurder van het Slot, tussen de Dienst van het Koninklijk Huis, het Rijksvastgoedbedrijf (als eigenaar), het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland en de gemeente Apeldoorn. Naar verwachting zullen zes tot acht gezinnen, ofwel twintig tot dertig personen, er gebruik van kunnen maken”, luidt het nieuwsbericht.

Bron: NOS, Koninklijk Huis | Beeld: BrunoPress, Wikimedia Commons

Laatste nieuws