Dit gaan William en Kate helemaal anders aanpakken dan de Queen

Wat al 70 jaar lang werkt voor de Queen is niet per se 'the Cambridge way.'

‘Never complain, never explain’ is al ruim zeventig jaar lang het officieuze devies van Queen Elizabeth. Een schandaal? Een hardnekkige roddel? Het paleis houdt zich stil en wacht tot het is overgewaaid. Maar dát willen prins William en hertogin Kate later heel anders doen. “William heeft een heel duidelijke visie voor de toekomst.”

Never explain

Met dat ‘complain‘ zal het wel meevallen – we verwachten niet dat prins William en Kate Middleton een hoop zullen gaan zeuren wanneer ze de troon bestijgen. Het zit ‘m vooral in dat stukje ‘never explain‘. Het was iets dat prins Harry en Meghan Markle gedurende hun tijd als royals behoorlijk dwarszat: nooit kunnen reageren op gemene roddels of toelichten hoe iets echt was gelopen.

Ook de Cambridges willen, in tegenstelling tot Queen Elizabeth, wél uitleg geven bij misvattingen, en zichzelf daarmee ook de kans geven misstanden recht te zetten en vooruit te kijken.

Voorproefje

Een voorproefje van the Cambridge way kregen we vorige week, na afloop van de desastreuze tour van prins William en hertogin Kate door het Caribisch gebied. Hun bezoek aan Belize, Jamaica en de Bahama’s werd met veel protest ontvangen. De landen hebben de Queen nu nog als symbolisch staatshoofd, maar streven ernaar een republiek te worden. Daar stonden de Cambridgjes weinig bij stil, net als bij het koloniale en slavernijverleden van de landen, tot grote afkeer van de lokale gemeenschappen.

Een veel bekritiseerd moment tijdens de royal tour: de statige militaire parade in Jamaica. Beeld: BrunoPress

Na afloop van de geflopte tour bracht prins William een bijzonder statement naar buiten. “Een tour door het buitenland is een goed moment om na te denken. Je leert er zoveel van. […] Ik weet dat deze tour vragen over het verleden en de toekomst nog meer onder de aandacht heeft gebracht”, erkende prins William onder andere. “Catherine en ik willen ons toewijden aan dienstbaarheid. Dat betekent niet dat we mensen vertellen wat ze moeten doen. Dat betekent dat we hen willen helpen en steunen bij wat hen het beste lijkt.” Een ongekend staaltje explaining!

Moderne manier

“William en Kate zullen de manier waarop ze te werk gaan moderniseren. Er gaat een nieuwe wind waaien”, vertelt een royal insider aan The Sun. “Ze zijn geraakt door de kritiek dat hun Caribische reis terugviel op koloniale tijden. In de toekomst zullen ze het handboek aan stukken scheuren en het op de Cambridge manier doen. Ze zoeken nu uit wat dat gaat betekenen. Het is geen kritiek op hoe het vroeger werd gedaan. Maar tijden veranderen.”

“De prins gelooft dat de dagen van never complain zijn geteld”, vertelt een andere bron. “Hij zal niet met regelmaat terugslaan, maar hij gelooft dat als de monarchie iets te zeggen heeft, het ook gezegd moet worden.”

Hand op de knip

Volgens de insiders willen de Cambridges de monarchie ook wat verder uitkleden – minder personeel, goedkopere en minder lange reizen – en minder formeel over laten komen. “William luistert naar de mensen, dat doet hij echt. Hij heeft een heel duidelijke visie voor de toekomst.”

Bron: Marie Claire US | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws