Doordeweekse glamour bij de Zweedse royals

De galadiners zijn terug van weggeweest!

Zomaar op een woensdagavond een tiara opzetten en chic dineren in het paleis – gelukkig kan het weer. Voor het eerst sinds 2019 kunnen de Zweedse royals weer genieten van hun tweejaarlijkse galadiners. Een kleurrijk feestje!

Groots diner

De traditie heeft even stilgelegen, maar het ‘Vertegenwoordingsdiner’ is terug. Hierbij nodigen de Zweedse royals een flink aantal gasten uit die ‘een bijdrage hebben geleverd.’ Ja, we weten ’t, dat is nogal een breed begrip. Het gaat onder andere om leden van het parlement, en namen uit de wetenschap, sport, cultuur of het bedrijfsleven. Een andere manier om op de gastenlijst te komen is door internationale indruk op de royals te maken. Ze nodigen namelijk ook ‘mensen uit die ze op reis ontmoetten.’ Er is dus nog hoop dat wij óók een keer kunnen aanschuiven.

Silvia, Victoria en Sofia

Koningin Silvia, kroonprinses Victoria en prinses Sofia hebben duidelijk van tevoren met elkaar over hun outfits geappt. Alle drie de royal ladies verschenen in een monochrome, felgekleurde japon met bijpassende edelstenen. Silvia straalde in koningsblauw en de Leuchtenberg saffieren tiara.

Beeld: BrunoPress

Kroonprinses Victoria ging voor een felrode off shoulder look, die door de Zweedse pers al snel werd vergeleken met Julia Roberts in Pretty Woman.

Beeld: BrunoPress

Al onderscheid een beetje kroonprinses zich natuurlijk makkelijk van een filmster met een flinke hoeveelheid diamanten. Vic heeft met veel enthousiasme de koninklijke sieradenkist opengetrokken: ze droeg de niet te missen diamanten devant de corsage van koningin Josefina, de lauwerkrans tiara van kroonprinses Margare, diamanten oorbellen en een broche bezet met robijnen en again, meer diamanten.

Beeld; BrunoPress

Prinses Sofia combineerde haar smaragdgroene japon met haar eigen tiara. De Palmette tiara was een attent cadeautje van haar schoonouders toen ze in 2015 met prins Carl Philip trouwde, en Sofia is daarom de enige royal die ‘m draagt. De edelstenen op de tiara zijn aanpasbaar, maar tijdens het galadiner koos de prinses voor matching smaragden.

Beeld: BrunoPress

De Zweedse royals laten zich al langer van hun glamourous kant zien. Onlangs haalden ze de tiara’s en avondjaponnen tevoorschijn voor een reeks nieuwe portretten, waarbij zelfs de 10-jarige prinses Estelle voor het eerst verscheen.

Op het menu

Móchten we ooit een vorkje kunnen meeprikken met Queen Silvia & Co, wat kunnen we dan op het menu verwachten? Tijdens het vertegenwoordigingsdiner werden de asten getrakteerd op onder andere gestoomde Noorse koningskrab (een knipoog naar de buren?), gefrituurde IJslandse zeeduivel (een knipoog naar de verre buren?), gestoofd lamsvlees en een dessert van citroenmeringue met sorbetijs. En dan moet het Paasdiner nog volgen!

Bron: People, UFO No More | Beeld: BrunoPress

 

Laatste nieuws