Schitterende Scandi’s: de trouwtiara’s van prinses Sofia en prinses Madeleine

Time to shine! Onlangs besloten de Zweedse royals uit te pakken met een hele serie nieuwe portretten. En als de galajurken dan toch uit de garderobe komen, dan kan daar ook wel meteen een tiara bij, moeten prinsessen Sofia en Madeleine gedacht hebben. De royal ladies kozen allebei voor een sentimenteel sieraad uit de koninklijke kluis.

#Throwbacktiara

Toch een beetje in de categorie ‘nog een keer je trouwjurk aantrekken’, de keuze van de Zweedse prinses Sofia en prinses Madeleine. Voor hun nieuwe officiële portretten besloten ze allebei de tiara te dragen die ook op hun huwelijksdag op hun hoofden pronkten. En geef de Bernadottes eens ongelijk, want als je de kans krijgt voor een kleine repeat van de meest romantische dag van je leven, dan grijp je die natuurlijk met beide handen aan.

Modern Fringe Tiara

De altijd beeldige prinses Madeleine, de jongste dochter van koning Carl Gustaf, draagt op de nieuwe portretten de Modern Fringe Tiara. Zoals de naam al ’n beetje doet vermoeden, is dit diadeem een relatief nieuwe aanwinst in de Zweedse schatkist. Al betekent dat in koninklijke kringen dat het sieraad alsnog zo’n honderd jaar oud kan zijn. Prinses Madeleine is al sinds haar jonge jaren fan van deze tiara. Ze droeg hem tijdens staatsbanketten, Nobelprijsuitreikingen, huwelijksfeesten én dus tijdens haar eigen bruiloft.

2013: de bruiloft van prinses Madeleine en Chriss O’Neill. Beeld: BrunoPress

Stiekem komt de tiara beter tot zijn recht zonder concurrentie van een bruidssluier, dus royaltywatchend Zweden was maar wat blij om prinses Madeleine haar favoriete stukje bling onlangs weer in het zonnetje zetten.

Foto: Linda Broström/The Royal Court of Sweden

Sowieso zijn tiaramoment van prinses Madeleine schaars nu ze alweer enkele jaren met haar gezin in Florida woont – ver van het hof en alle koninklijke verplichtingen. Maar voor zo’n glamourous fotosessie kruipt ‘Maddie O’Neill’ maar al te graag weer even in haar prinsessenrol.

Palmette tiara

Wel echt modern te noemen, is de Palmette tiara waarmee prinses Sofia op haar nieuwe portretten schittert. Het juweel werd namelijk speciaal voor haar gemaakt toen ze in 2015 met prins Carl Philip trouwde – een cadeautje van haar kersverse royal schoonouders koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Het is een veelzijdig stukje zilver: prinses Sofia kan er verschillende diamanten, parels of edelstenen aan toevoegen. Op haar huwelijksdag koos ze voor smaragden, symbool voor de onvoorwaardelijke liefde.

De bruiloft van Sofia Hellqvist en prins Carl Philip, 2015. Beeld: BrunoPress

Op de nieuwe portretten is ook een glansrol weggelegd voor de palmbladerentiara.

prinses Sofia tiara's
Photo: Linda Broström/The Royal Court of Sweden

Het is niet zómaar een trouwcadeau. Volgens The Court Jeweller liet koningin Silvia een van haar eigen kettingen uit elkaar halen en is van die materialen de palmette tiara gemaakt voor de royal bruid. Omdat prinses Sofia (nog) geen dochters heeft, zal de tiara naar verluidt overgedragen worden aan de eerste vrouw die één van haar drie prinsen (nu 7 jaar, 5 jaar en 1 jaar) aan de haak weet te slaan. Tijd zat voor Sofia om dit pronkstukje nog vaak tevoorschijn te halen!

Bron: The Court Jeweller, Hola! | Beeld: Linda Boström/The Royal Court of Sweden, BrunoPress

Laatste nieuws