Waarom is prins Charles zo gretig in het uitdelen van handkussen?

Ook zijn moeder begroet de Duke regelmatig door een kus op haar hand te planten.

Je kunt veel van prins Charles zeggen, maar zuinig is de prins van Wales niet wanneer het aankomt op het uitdelen van kussen. Op de wang, op de hand, de prins gaat er vol voor. Ook zijn eigen moeder begroet hij met regelmaat op deze manier. Maar waarom eigenlijk? 

Kus op de hand

Oké, Charles begroet vrouwelijke royals graag door een kus op de hand te planten, maar het is heus niet zo dat hij te pas en te onpas handen kust. Ja, hij deelt graag een kus op de hand uit, maar hij is daarin wél selectief. We zagen bijvoorbeeld wel dat hij koningin Letizia van Spanje afgelopen week op deze manier begroette (+ nog een kus op beide wangen), maar zijn schoondochter Kate onthaalt hij dan weer niet zo. Dus, hoe zit dat precies?

Blijkbaar heeft het allemaal te maken met koninklijke ranken. Zo is het een teken van respect om een vrouw een kus op de hand te geven als ze een hogere titel heeft. Vandaar de kus voor Letizia. En de vele kussen die we Charles aan zijn moeder Queen Elizabeth zagen geven.

kus op de hand
Vorige week was koningin Letizia in Engelend voor de herdenkingsdienst van prins Philip. Daar werd ze al kussend door prins Charles begroet. Beeld: BrunoPress.

Ook is het niet zo dat de prins het er gretig van neemt. Zo konden de koninklijke observanten met scherp zicht zien dat de hertog de hand van koningin Letizia slechts licht aanraakt. Geen natte zoenen-taferelen, dus.

Pre-pandemie

De kus van Charles is weer helemaal terug van weggeweest. Door de pandemie was het handenkussen even een no-go, maar nu kan-ie weer. Hiermee houdt de Duke of Cornwall een eeuwenoude traditie in stand. De hand van de koningin kussen heeft een lange geschiedenis. Nieuwe leden van de Privy Council, dat in 1708 werd opgericht, kregen de instructie om de hand van de vorst vast te pakken en om daarop een lichte kus te planten.

Prins Charles kust de hand van zijn moeder voor de aanvang van de bruiloft van zijn zoon Prins William met zijn schoondochter Kate Middleton. Een van de vele momenten waarop hij zijn moeder op deze manier begroet. Beeld: BrunoPress.

De betovergrootmoeder van koningin Elizabeth, koningin Victoria, werd ook regelmatig vereerd met dit soort begroetingen. Zo haalt The Mirror een quote aan van Vic, waarin ze erg positief sprak over premier Benjamin Disraeli die haar ook een kus op de hand gaf. “Hij zit vol poëzie, romantiek en ridderlijkheid. Toen hij neerknielde om mijn hand te kussen, zei hij: ‘In liefdevolle loyaliteit en geloof’.” Dat zijn nog eens prinselijke manieren.

Bron: Hello Magazine, The Mirror | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws