Het interessante verhaal achter deze foto van koningin Elizabeth en prins Andrew

Persfotograaf Richard Phole doet een boekje open over dit ene moment.

Tijdens de memorial service voor prins Philip escorteerde prins Andrew Queen Elizabeth naar haar plaats in Westminster Abbey. Normale gebeurtenis, zou je denken, een zoon die zijn moeder helpt. Maar dit tafereel vastleggen bleek nogal een uitdaging te zijn. 

Paniek

Prins Andrew op de foto zetten samen met zijn moeder koningin Elziabeth bleek geen makkelijke uitdaging, zo ondervond persfotograaf Richard Phole. De foto die hij uiteindelijk toch wist te maken, werd wereldwijd gedeeld – en met name de keuze van de koningin om juist hem te kiezen voor de rol, werd flink besproken. Maar het had niet veel gescheeld of de foto had het licht nooit gezien. Zo deelt Phole, die als enige fotograaf in Westminster Abbey aanwezig mocht zijn, dat het event voor hem begon in een ‘hoge staat van paniek’.

In een artikel in The Times deelt Phole over de grote uitdaging waarvoor hij kwam te staan in The Abbey. Zo instrueerde een persvoorlichter van Buckingham Palace hem dat hij pas foto’s mocht maken zodrá de koningin plaats had genomen. Paniek, indeed, er was namelijk veel speculatie over de manier waarop koningin Elizabeth naar haar plek zou lopen. Met een rollator, of zelfs met een rolstoel. “Als ik geen foto zou hebben, zou de gehele Britse media me vragen waarom niet”, schrijft Phole.

Aan de arm van prins Andrew

Oh, en toen bleek dat ze niet met een rolstoel naar binnen zou komen, niet met een rollator, maar Met. Haar. Zoon. De druk op Phole werd daarmee verhoogd, want diezelfde zoon had een paar weken geleden nog een schikkingsbedrag betaald in de misbruikzaak tegen hem. Als de fotograaf dán geen foto zou hebben, van de koningin die openlijk achter haar zoon staat, zou hij ‘in a hell of a lot of trouble‘ zijn.

Dus wat doe je dan? Volhouden. Phole schrijft dat zijn vasthoudendheid met de persvoorlichter uiteindelijk zijn vruchten wierp. Hij mocht toch een fotootje schieten. Maar toen kwam uitdaging nummer 2. Want toen iedereen opstond toen de koningin de kerk binnenkwam, werd zijn zicht geblokkeerd. De fotograaf handelde toen snel. Hij sprong van zijn plek af en hurkte middenin het gangpad. “Ik schoof langs de persvoorlichter en voelde nog een hand van iemand die me probeerde tegen te houden, maar ik rende erlangs.” Uiteindelijk slaagde hij er toch in om koningin Elizabeth en prins Andrew op de kiek te zetten en de foto werd vervolgens gebruikt door tig Britse kranten. Well done, Phole.

Bron: Town and Country, The Times | Beeld: BrunoPress 

Laatste nieuws