Dit moet je weten over de slimme outfits van Queen Elizabeth

De outfits zijn niet alleen een plaatje om te zien.

We kunnen Queen Elizabeth vaak helemaal uittekenen in een gekleurde mantel met opvallende knopen of steekzakken, idem gekleurde hoed en parels. Haar signature look is een ware klassieker te noemen. Angela Kelly, die Her Majesty al jaren kleedt, onthult in haar boek een paar geheimen over deze welbekende outfits. 

Slimme outfits

Angela Kelly begon in 1994 bij de royal family, en heeft sindsdien zichzelf omhooggewerkt als persoonlijke assistent, adviseur en curator – ze is verantwoordelijk voor de sieraden, kleding en officiële emblemen die de Queen moet dragen tijdens bezoeken.

Hoewel de kleding van de Queen een simpele keuze lijkt – je draagt immers een jas en hoed in dezelfde kleuren – zit er veel logica achter. Dit onthult Angela in haar boek The Other Side of the Coin: The Queen, the Dresser and the Wardrobe. Zo deelt ze dat gewichten discreet in de zoomlijnen worden genaaid als er een windvlaag wordt voorspeld, en heeft elke jurk met zware kralen vaak extra voering aan de achterkant om het comfortabeler te maken als HM gaat zitten.

Daarnaast heeft Elizabeth de vereiste dat de stofkeuze uiteraard vorstelijk moet zijn, geschikt voor verschillende gelegenheden, het klimaat en de tijd van het jaar, maar moet het materiaal vooral bestand zijn tegen kreuken. Voordat er een stof gekocht wordt, wordt deze eerst veel gedraaid om te controleren of het niet gaat kreuken.

Queen-Elizbeth
De gekleurde outfit van de Queen tijdens de lancering van de Baton Relay was meer dan een plaatje voor het oog! Bron: BrunoPress

Goedkeuren

Angela kleedt de Queen wel, maar het grote deel bepaalt Elizabeth toch echt zelf. Zo keurt ze elke schets en stofstaal goed, en zal ze na goedkeuring niet nog een keer twijfelen. HM vindt het dan ook belangrijk dat de kleding vaker wordt gedragen. Outfits worden twee tot drie keer dragen bij een staatsbezoek of andere verplichtingen. Daarna wordt de stof gebruikt voor een andere outfit of draagt ze de kleding wanneer ze niet aan het werk is.

De koningin staat bekend om haar zwarte schoenen, maar moeten deze ook weleens vervangen worden. Een eervolle taak voor Angela, die de schoenen mag inlopen. Zij en de Queen hebben namelijk dezelfde schoenmaat. Zou ze daarom zijn aangenomen?

Bron: Vogue UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws