Het verhaal achter de prachtige trouwjurk van Grace Kelly

Ontwerpster Helen Rose creëerde een jurk die nog altijd iconisch is.

Op 18 en 19 april 1956, deze week 66 jaar geleden, vond het huwelijksfeest van Grace Kelly en prins Rainier III plaats. Het werd een memorabele gebeurtenis. We blikken terug op de prachtige jurk die Grace tijdens die bijzondere dag droeg. 

Veel kant en laagjes

De jurk die filmster Grace Kelly droeg toen ze met prins Rainier III in het huwelijksbootje stapte, staat bij veel mensen in de lijst met mooiste trouwjurken allertijden. De creatie van ontwerpster Helen Rose had een hoge neklijn en een nauw aansluitend midden. De gehele bovenkant van de jurk bestond uit kant met daaronder een body van dikkere stof, zodat hij niet doorschijnend was.

Beeld: BrunoPress

De onderste helft van de jurk bestond uit een grote zijden taffetas rok (met meerdere lagen) en een lange sleep. Grace had haar haren opgestoken en droeg een prachtig haarwerk waar een lange sluier aan bevestigd was. Ze droeg schoenen met een klein hakje, zodat ze niet boven haar echtgenoot zou uittorenen. Erg veel verschilden de twee namelijk niet in lengte. David Evins had de schoenen ontworpen, die versierd waren met parels en kant. In de linkerschoen stond Graces naam gegraveerd, in de rechter die van Rainier. De gehele look van Grace werd een inspiratie voor veel vrouwen die in de jaren daarna trouwden. In 2011, precies 55 jaar na het huwelijk van Grace en Rainier, verscheen Kate Middleton bijvoorbeeld in een soortgelijke jurk bij haar huwelijk met prins William.

jurk

Dé jurk, gefotografeerd op 19 april 1956. Beeld: BrunoPress

close-up

Een close-up van de prachtige jurk. Beeld: BrunoPress

Lang over nagedacht

Toen Grace Kelly met de Monegaskische prins trouwde, was haar carrière op zijn hoogtepunt. Na de bruiloft zou ze het leven als actrice echter vaarwelzeggen en officieel door het leven gaan als prinses. Daarom werd er lang nagedacht over een jurk die bij die transitie paste en die het koninklijke gevoel uitstraalde. De bruiloft werd ook gezien door meer dan 30 miljoen mensen over heel Europa, dus er zou veel aandacht op worden gevestigd.

helen-rose

Ontwerpster Helen Rose, jaar onbekend. Beeld: BrunoPress

nagemaakt

Jaren later werd Roses ontwerp nog altijd nagemaakt. Deze Barbie was te zien tijdens een expositie in Madrid in 2017. Beeld: BrunoPress

Eerder samengewerkt

Gelukkig bleek Rose, die een Academy Award heeft gewonnen voor haar creaties, de geschikte persoon voor het ontwerpen van dé jurk. Ze had al eerder met Grace samengewerkt: ze had ontwerpen gemaakt voor vier van haar filmrollen. Grace vertrouwde haar dus volledig. Rose werkte destijds voor MGM (Metro-Goldwyn-Mayer Pictures), die de jurk aan Grace cadeau deden. De gehele garderobe-afdeling van dat bedrijf heeft aan de jurk meegewerkt, omdat er zoveel materiaal voor werd gebruikt en er dus veel tijd in ging zitten. Grace werd ongetwijfeld niet teleurgesteld, want de jurk is een iconisch stukje mode geworden.

Bron: Tatler | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws