De invloed van de Queen op de titels van haar achterkleinkinderen

Ze was het niet eens met een regel van haar eigen grootvader.

Vorige week werd prins Louis van Cambridge alweer vier jaar oud. Als het aan Queen Elizabeth had gelegen, had het prinsje een heel andere titel kunnen hebben. De Queen heeft overal invloed op, zo blijkt maar weer.

Specifieke instructies

De volledige naam van de kleine Louis is Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Louis van Cambridge. Hij had echter een hele andere titel kunnen hebben, namelijk Master Louis Cambridge of Master Louis Windsor. In 1917 maakte de Koning George V, de grootvader van Queen Elizabeth, instructies over het verlenen van titels aan leden van de royal family. In de instructies stond dat leden die ver van de troon af staan (een aantal generaties na hem) geen titel meer zouden krijgen.

Toch prins(es)

De kinderen (en kleinkinderen aan de mannelijke kant van de stamboom) van Koning George V droegen allemaal nog de titel prins of prinses. Het was de bedoeling dat dat niet voor achterkleinkinderen zou gaan gelden. Queen Elizabeth heeft de regel echter aan de kant geschoven toen haar eerste achterkleinzoon werd geboren. Hij kreeg de naam George én de titel prins. Ook bij prinses Charlotte en prins Louis werd de regel niet gehanteerd, ondanks dat ze kans klein is dat zij ooit de troon zullen bestijgen.

Princess Royal?

Hoewel dat de kinderen van William en Kate dus allemaal een titel hebben gekregen, ontstaat er vaak wat verwarring over. Prinses Charlotte zal namelijk niet de hertoginnentitel krijgen als ze trouwt, tenzij ze in het huwelijksbootje stapt met een hertog. Ze krijgt niet automatisch die titel: dat is alleen traditie bij mannelijke royal afstammelingen (wat inhoudt dat George en Louis hem wel krijgen). Op het moment dat William koning wordt, kan Charlotte echter wel de titel Princess Royal krijgen. Die titel is gereserveerd voor de oudste dochter van het staatshoofd. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar oudtante Anne.

Bron: Marie Claire UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws