Harry, Meghan, Archie en Lili wél bij jubileum, niet op het Buckingham-balkon

De Sussexjes zijn van de partij!

Het lijkt erop dat Lilibet Diana haar eerste verjaardag in Engeland gaat vieren! Prins Harry en hertogin Meghan reizen volgende maand naar Londen om het 70-jarig troonsjubileum van Queen Elizabeth te vieren, en ook de kinderen gaan mee. Maar zwaaien vanaf het balkon van Buckingham Palace? Die traditie moeten de Sussexes laten schieten.

Lilibet naar Londen

“Prins Harry en Meghan, de hertog en hertogin van Sussex, zijn vereerd en blij dat ze in juni de viering van het platinajubileum van de Queen zullen bijwonen met hun kinderen”, liet een woordvoerder van de Californische royals onlangs weten. Dat betekent dat Lili, het in de VS geboren dochtertje van Harry en Meghan, voor het eerst voet in Engeland zal zetten. Ook kan ze voor het eerst en personne haar grootvader prins Charles en overgrootmoeder koningin Elizabeth ontmoetten. Volgens royaltykenners was het een uitdrukkelijke wens van de Queen dat ook het gezin van prins Harry bij de feestelijkheden aanwezig zou zijn, ondanks de gecompliceerde familiebanden. Het platinajubileum wordt gezien als een soort ‘laatste kans’, want helaas heeft Liz immers niet het eeuwige leven.

Niet op het balkon

Hoewel de Sussexjes wel uitgenodigd zijn voor het jubileum, moeten ze Trooping the Colour overslaan. Bij dit traditionele verjaardagsfeest voor Elizabeth zullen alleen ‘Hare Majesteit en de leden van de koninklijke familie aanwezig zijn die momenteel officiële openbare taken uitvoeren in naam van de Queen’, aldus een woordvoerder uit Buckingham Palace. De senior royals dus.

Het balkon van Buckingham Palace, goed gevuld met royals tijdens Trooping the Colour 2019. Beeld: BrunoPress

Zo’n volle bedoening als hierboven wordt het waarschijnlijk dus niet (prins Andrew is uiteraard ook niet welkom op het balkon, en de kinderen van prinses Anne tellen ook niet mee als werkende royals). Wel wordt verwacht dat prins William en hertogin Kate hun drie koters meenemen, en dat ook Lady Louise Windsor en Viscount James Severn, de kinderen van prins Edward, hun opwachting zullen maken.

Een jubileum en twee verjaardagen

Gedurende een lang weekend, van donderdag 2 juni tot zondag 5 juni, viert Queen Elizabeth zowel haar 96ste verjaardag als haar 70 jaren op de troon. Naar verluidt zullen de Sussexjes in ieder geval aanwezig zijn voor een Service of Thanksgiving, een soort eredienst voor Hare Majesteit, op 3 juni. En we vragen ons af of ze ook nog leuke plannen hebben voor Lilibets eerste verjaardag, op zaterdag 4 juni. Een kinderfeestje past ook nog wel in het programma, toch?

Bron: People | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws