Uh-oh: waarom je even geen iconische wachtswissel bij Buckingham kunt zien

Buckingham zet alles op alles voor een goed feestje.

Nu het platinum jubileum van de Queen steeds dichterbij komt in iedereens agenda’s, betekent dit dat er het nodige werk moet gebeuren voor de feestelijkheden. Helaas betekent dit ook dat de komende periode de iconische Changing the Guard-ceremonie niet zoals altijd kan verlopen.

Wisseling van de wacht

Denk je aan de Britse royals, dan denk je aan Buckingham Palace. En denk je aan Buckingham, dan denk je ook aan die soldaten in hun iconische tenues, die elkaar met veel pomp and circumstance aflossen.

Deze ceremonie is voor veel toeristen en royalty-fans een echte must bij een bezoekje aan de Engelse hoofdstad. Maar heb je binnenkort een citytrip naar Londen ingepland? Dan kan het maar zo zijn dat je die wissel niet te zien krijgt.

Platinum Jubileum

We raken niet uitgepraat over dat platinum jubilee van de Queen. En met goede reden natuurlijk, want een jubileum zoals van Queen Elizabeth zien we maar heel zelden. Voor het feest echter echt kan losbarsten, moet er een hoop gebeuren. Zo ook rond Buckingham, waar natuurlijk de nodige festiviteiten plaatsvinden.

Dit betekent dat er de komende tijd rond Buckingham allerlei voorbereidingen plaatsvinden. De Royal Parks-organisatie heeft via hun site laten weten dat door de voorbereidingen de komende tijd de toegang tot de voorzijde van Buckingham Palace ingeperkt kan zijn. De Changing the Guard-ceremonie vindt dan nog gewoon plaats op maandag, woensdag, vrijdag, en zondag, maar deze is hierdoor moeilijker te zien.

Die het eerst komt…

Mocht de afwisseling van de wacht nu heel hoog op je wishlist staan voor je bezoekje aan Londen, dan is nog niet álle hoop verloren. Er komt namelijk een klein uitkijkplatform, waar je de wisseling van de wacht nog perfect kunt bekijken. Hiervoor geldt wel: die het eerst komt, die het eerst maalt. Hopelijk heb je dus geluk met je uitkijkmomentje, en hoef je niet met overige toeristen te knokken om een plekje. Zou niet helemaal noblesse oblige zijn, natuurlijk.

buckingham
Cool, calm en collected: voor Liz zijn die Guards natuurlijk een dagelijks dingetje. (Beeld: Brunopress)

Routekaart

Minder iconisch, maar daarom niet minder leuk: ook op andere plekken langs de route van de wachten kun je meespieken met de ceremonie.

“De Guards kunnen nog steeds bekeken worden op hun route langs de Mall vanaf Marlborough Road. Ook is er de mogelijkheid om de nieuwe Guards door de hekken van Wellington Barracks te bekijken, vanaf Birdcage Walk”, laat Royal Parks weten.

Klassiek plaatje

Toch liever het klassieke moment recht voor je neus bij Buckingham meepikken? Dan moet je helaas even geduld hebben. De ceremonie zal pas vanaf 20 juni weer in z’n vertrouwde vorm te zien zijn.

Je hebt tussen 20 juni en 7 juli overigens wel meer kans om de afwisseling van de wacht live mee te maken. In plaats van vier keer per week, vindt de ceremonie dan namelijk elke dag plaats. Een mooi goedmakertje, zullen we maar zeggen!

Bron: Royal Central | Beeld: Unsplash, Roberto Catarinicchia

Laatste nieuws