Royal regeltjes: dit is waarom iedereen tijdens het diner naar de Queen moet kijken

Dineren als een Duchess? Een etiquette-expert vertelt hoe het moet.

Dineren als een royal, dat klinkt toch als eindeloos opscheppen van de heerlijkste gerechten? Etiquette-expert William Hanson helpt ons uit die droom. Vooral voor grote eters kan zo’n paleisdiner een ware beproeving zijn. Dít is waarom.

De Queen bepaalt

Stel je voor: je neemt net een hap van een heerlijk hoofdgerecht, dat zorgvuldig bereid is door een koninklijke chef. Je bord ligt nog halfvol en je maag vraagt om meer, maar plotseling moet je je zilveren bestek neerleggen en stoppen met eten. Hare Majesteit de Koningin is namelijk uitgegeten en dat betekent dat al haar gezelschap ook geen hap meer mag nemen.

Beeld: BrunoPress

“Wanneer je dineert met Her Majesty, mag niemand beginnen voordat de Queen is begonnen met eten”, legt etiquette-expert William Hanson uit aan Marie Claire. “Op diezelfde wijze moet ook iedereen volgen wanneer de Queen met haar bestek aangeeft dat ze is uitgegeten – of er nu nog eten over is op je bord of niet.” Niet zo snel uitgegeten als de Queen? Dan kan het dus dat je met een rommelende maag achterblijft.

Bestek op half zeven

En dat betekent dus ook dat je tijdens een koninklijk diner voortdurend het bord van de Queen in de gaten moet houden. Mag je nog dooreten, of is dit je laatste hap? Hanson legt uit hoe de koningin duidelijk maakt dat het feestmaal voorbij is. “Wanneer een lid van de Koninklijke Familie klaar is met eten, plaatsen zij hun bestek naast elkaar. Stel je het bord voor als de wijzerplaat van een klok en het bestek als de wijzers. Wanneer je klaar bent met eten, leg je het bestek op half zeven met de tanden van de vork omhoog. Het bestek wordt zo geplaatst om aan het personeel (en aan de andere eters) duidelijk te maken dat je klaar bent, zodat ze je bord op kunnen ruimen zonder te vragen of je uitgegeten bent.” Weten we dat ook weer, mocht die uitnodiging vanuit Buckingham Palace eens op de mat vallen…

Bron: Marie Claire UK | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws