Ongeschreven regels: waarom royal ladies vaak hun jas thuislaten

Of de jas blijft de hele dag aan, óf er is geen spoor van te bekennen. Hoe zit dat?

Vaak lijken royal ladies maar twee keuzes te hebben. Of ze houden hun jas de hele dag aan, of er is geen spoor van een mantel te bekennen. Hoe zit het precies met de ongeschreven regels?

Mantel uit, mantel aan

Hier in Nederland lijkt het wel mee te vallen met het jassenprotocol. We zien koningin Máxima en haar dochters regelmatig wisselen: jas uit, jas aan, maar net waar het Hollandse weer om vraagt.

Koningsdag 2018: voormalig kindermeisje en huidig particulier secretaris Eveline van den Bent fungeert als wandelende kapstok voor de prinsessen. Beeld: BrunoPress

Hoewel het weer in Engeland niet veel minder wispelturig is, zul je daar Queen Elizabeth of Kate Middleton toch minder snel een jassenwissel zien doen. De Windsor-dames houden meestal hun jas de hele dag aan…

Hertogin van Cambridge, maart 2021. Beeld: BrunoPress

…of de hele dag uit.

De hertogin van Cambridge, mei 2022. Beeld: BrunoPress

De hertogin van Cambridge is al een decennium lang groot fan van de robe-manteau, waarbij een jas helemaal niet meer nodig is – al houdt zo’n chic ding je niet bepaald warm.

Hertogin van Cambridge, mei 2022. Beeld: BrunoPress

Terwijl Queen Elizabeth soms kiest voor een warme sjaal als gulden middenweg. Deze week zagen we haar bij een binnen- en buitenevenement met een grijs exemplaar dat extra warmte kon verschaffen.

Beeld: BrunoPress

Dus hoe zit ’t nu, met die ongeschreven jassenregels bij de Britse royals?

Niet chic

Volgens de koninklijke etiquette is het niet ‘ladylike’ om in het bijzijn van anderen een jas uit te trekken. Als echte dames worden Kate & co dus geacht om hun mantel óf aan óf uit te houden. Is een wissel echt nodig? Dan mag dit alleen achter de schermen gebeuren, op een plek waar geen publiek en al zeker geen camera’s aanwezig zijn.

Tuurlijk, de kans op onflatteuze kiekjes verklein je inderdaad met dit stukje protocol. Maar of het nu echt deftiger is om dan maar te zweten of te klappertanden? Tsja…

Bron: Woman & Home, Glamour | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws