Aha! Aan deze regels moet je je houden wanneer je William en Kate ontmoet

Het is geen kwestie van zomaar een handje schudden...

Stel, je krijgt de kans om de hertog en hertogin van Cambridge te ontmoeten (we wish!). Hoe pak je het aan volgens het protocol? Een spoedcursus William en Kate begroeten.

Royal protocol

Voordat prins William en hertogin Kate vorige maand op de rode loper verschenen bij de première van Top Gun: Maverick, kregen alle aanwezige acteurs instructies over hoe ze het royal couple moesten aanspreken en begroeten. Bij Live with Kelly en Ryan vertelde acteur Jon Hamm precies hoe die regeltjes klonken. Kunnen wij ook meteen leren hoe het moet, mochten we de Cambridgejes ooit tegen het lijf lopen.

Ietwat angstaanjagend

“Het is ietwat angstaanjagend, want ze geven je een aantal regels die je min of meer moet volgen”, vertelde Hamm over de ontmoeting met Will en Kate. “Je moet zeggen: ‘Uwe Koninklijke Hoogheid‘ – als ze hun naam zeggen, mag je hun naam gebruiken, maar je mag daar niet mee beginnen. Je mag ook je hand niet uitsteken, zij moeten de hunne uitsteken. Dan moet je een buiging maken, maar je mag niet te diep buigen.”

Prins William en hertogin Kate bij de première van Top Gun: Maverick, mei 2022. Beeld: BrunoPress

De acteur bracht het er goed van af. Hij maakte ‘de juiste buiging’, vertelde hij later. En Kate bood haar hand aan, waardoor hij de hand van de Duchess kon schudden. “In mijn hoofd dacht ik: ‘O god, zeg niet per ongeluk Your Royal Harmness, Harmless, Hampshire, Your Majesty…'”

Volgens het boekje

Jon Hamm zegt dat de richtlijnen die voor de ontmoeting werden gegeven “eigenlijk niet echt richtlijnen zijn, maar duidelijke, strikte regels die je wordt geacht te volgen.”

De website van de Royal Family laat weten dat er geen verplichtingen zijn wanneer je een lid van de koninklijke familie ontmoet, maar dat veel mensen toch de traditionele vorm aanhouden. Dat betekent dus een korte buiging, of een kniksje voor de dames, en géén hand uitsteken. Nadat je prins William hebt aangesproken met Your Royal Highness, kun je hem aanspreken met ‘sir‘, tenzij hij dus heeft aangegeven dat je zijn naam kunt gebruiken. Hertogin Kate kun je na haar YRH-titel aanspreken met ‘Ma’am‘. Weten we dat ook weer!

Bron: Town & Country Magazine, Royal.uk | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws