Deze jonge royals schuiven aan bij hét feest van het seizoen

Een nieuwe generatie troonopvolgers komt vrijdag voor het eerst bij elkaar.

Op 21 januari werd prinses Ingrid Alexandra van Noorwegen achttien jaar. De viering van haar verjaardag werd vanwege coronamaatregelen uitgesteld. Nu, bijna vijf maanden later, is het dan eindelijk zover. Er staan de komende dagen meerdere feestelijke activiteiten op de planning. Ook een deel van Ingrids toekomstige collega’s zal naar Noorwegen afreizen om een feest bij te wonen.

Meerdere diners

Vandaag wordt er door de Noorse regering een feestelijk diner voor Ingrid Alexandra georganiseerd, in de Deichmanbibliotheek in Oslo. Morgen zal er een galadiner plaatsvinden in het Koninklijk Paleis, waarbij koning Harald en koningin Sonja de organisatie voor hun rekening nemen. De gastenlijst voor dat diner is inmiddels bekendgemaakt. Zo’n beetje alle Europese vorstenhuizen zullen er vertegenwoordigd worden. Het is de eerste keer dat een nieuwe generatie troonopvolgers – waar onze eigen Amalia ook toe behoort – officieel bij elkaar zal komen.

Eerste buitenlandse reis

Zowel koning Willem-Alexander als koningin Máxima en prinses Amalia zullen bij het galadiner aanwezig zijn. Amalia en Ingrid Alexandra zijn vrijwel even oud: onze kroonprinses is in december immers achttien jaar geworden. De reis naar Noorwegen wordt dan ook haar eerste officiële buitenlandse reis als Prinses van Oranje. Naast onze eigen koninklijke familie zullen prinses Elisabeth van België en haar moeder koningin Mathilde aanwezig zijn. Voor Elisabeth is het niet de eerste buitenlandse royal reis: zij ging in 2019 naar Kenia om UNICEF te bezoeken. Wel is het haar eerste openbare galadiner.

Veel namen

Op de gastenlijst staan natuurlijk nog een hoop andere namen. Uit het buurland Zweden komt het kroonprinselijk paar met hun kinderen Estelle en Oscar naar het diner, uit Luxemburg komen erfgroothertog Guillaume met zijn vrouw Stéphanie en hun zoontje Charles. Er zijn ook meerdere royals die hun kinderen thuislaten: kroonprins Frederik en kroonprinses Mary van Denemarken en koning Felipe van Spanje komen zonder kroost. We verheugen ons al op de foto’s!

Beeld: Vorsten, Blauw Bloed | Beeld: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff / Frank de Ruiter, RVD

Laatste nieuws