Prinses Amalia & prinses Ingrid Alexandra: ‘Er is geen school voor koningin worden’

In haar allereerste interview doet prinses Ingrid Alexandra 'n paar uitspraken die ons aan Amalia doen denken.

Voor haar achttiende verjaardag heeft de Noorse prinses Ingrid Alexandra voor het eerst een persoonlijk interview gegeven. En daaruit wordt maar al te duidelijk dat ze in hetzelfde schuitje zit als ‘onze’ prinses Amalia.

Toekomstige koninginnen

Amalia en Ingrid Alexandra: beide prinsessen hebben net hun achttiende verjaardag gevierd en bereiden zich langzaam maar zeker voor op een toekomst als koningin. De twee leeftijdsgenoten lijken hun toekomst met dezelfde soort gevoelens tegemoet te gaan. Prinses Amalia vertelde eerder dat ze het een eer vindt en hoopt dat ze als koningin iets kan betekenen voor de wereld, maar ook dat de enorme taak die op haar wacht haar soms duizelt. En dat ze het ook niet erg zou vinden als ze uiteindelijk niet op de troon terecht komt. “Dan ga ik ook door met mijn leven.”

prinses Amalia
Beeld: ©RVD – Frank Ruiter

Prinses Ingrid Alexandra denkt er hetzelfde over, blijkt uit het grote interview dat ze vorige week ter ere van haar mijlpaalverjaardag gaf. “Ik ben heel dankbaar voor de mogelijkheid die ik heb, en ik denk dat ik er veel mee kan doen”, vertelde ze tijdens het gesprek op de Noorse zender NRK1. “Je kunt natuurlijk wegdromen en je afvragen hoe anders het leven had kunnen zijn, dat doe ik ook. Maar dat is niet het leven dat ik leef, dus ik vind het me moeilijk voor te stellen dat ik deze rol niet heb. Ik ben nog jong, het duurt nog lang voordat ik koningin word. Maar het is wel mijn bedoeling om de rol te gaan vervullen.”

Koninginnenschool

Maar hoe doe je dat, je voorbereiden op de rol van koningin? Dat is niet makkelijk, beamen prinses Amalia en prinses Ingrid Alexandra allebei. “Er is geen school voor koningin worden, niet zoals dat er wel is voor een advocaat, docent, bakker of noem maar op”, zei de Prinses van Oranje erover na haar intrede bij de Raad van State. “Ik denk dat ik daardoor heel erg moet kijken naar het verleden, maar tegelijkertijd ook met de tijd moet meegaan. […] Ik zal proberen om mijn eigen invulling te geven.”

Prinses Ingrid Alexandra probeert ook de kunst af te kijken bij haar familieleden, en met name bij haar grootvader, koning Harald. “Hij laat me niet voor een gesprek komen om me iets te leren, ik ga niet naar een soort koninginnenschool. Maar ik leer veel van hem door alles wat hij doet en waar hij over praat. En ik denk dat het in onze rol niet het belangrijkste is om te doen wat je gezegd wordt, maar om de rol je eigen te maken.”

Foto: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff

Plichtsbesef

“Ik houd heel veel van Noorwegen”, stelt prinses Ingrid Alexandra in het interview. Vaderlandsliefde en plichtsbesef, ook dát hebben de future queens met elkaar gemeen. Prinses Amalia verwoordt het nog serieuzer in het boek Amalia, van Claudia de Breij: “Ik ben in dienst van mijn land. Ik geef mijn leven aan Nederland.”

Troonopvolgers onder elkaar

Het lijkt erop dat prinses Amalia en prinses Ingrid Alexandra ook met elkaar babbelen over een toekomst op de troon, samen met prinses Elisabeth van België (20), prinses Leonor van Spanje (16), prinses Estelle van Zweden (9) en prins Christian van Denemarken (16). “Ik heb het geluk dat er veel leeftijdgenoten in Europa in dezelfde positie zitten als ik”, vertelt prinses Ingrid. “Ik hoop dat we tegen die tijd veel aan elkaar zullen hebben. We hebben veel onderling contact, vooral met Zweden en Denemarken.” Of er ook een appgroepje is? “Nog niet,” lacht Ingrid Alexandra. “Maar misschien dat die er nog komt. Het is al lang geleden dat we bij elkaar konden komen, vanwege corona.”

Bron: Royal Central, Amalia – Claudia de Breij, All Things Amalia | Beeld: Ida Bjørvik, Det kongelige hoff / BrunoPress

Laatste nieuws