Royal wedding etiquette: dit zijn de regels voor tiara’s bij koninklijke bruiden

De do's en een duidelijke don't.

Het royal sieraad bij uitstek? De tiara! De hoofdsieraden worden bij diverse officiële gelegenheden gedragen, onder andere bij royal bruiloften. Het kiezen van precies de juiste tiara gaat niet over één nacht ijs, want er zijn meerdere regels aan verbonden. 

Vuistregels

Tiara’s zijn hét fashion accessoire voor royal brides, maar hoe kiezen zij nou welk exemplaar ze op hun speciale dag dragen? Op dit moment wordt er door veilinghuis Sotheby’s een expositie van veertig bijzondere tiara’s van Britse en Europese royals tentoongesteld. De collectie bevat onder andere de Spencer Tiara die Diana op haar bruiloft droeg.

Hoe kun je het prachtige accessoire nu het beste dragen? Tatler heeft een aantal regels op dat gebied verzameld.

trouwtiara

Diana op haar bruiloft, met de Spencer Tiara. Beeld: BrunoPress

Size does matter

De eerste vuistregel bij het kiezen van een tiara: size matters. Kapper Emmanuel Esteban van Salon Sloane staat bekend om zijn tiara styling. Hij stelt dat het essentieel is om ‘het volume van de gekozen haarstijl uit te balanceren met de tiara’. Een kleine tiara is leuk als het bruidskapsel niet zoveel volume heeft, maar zal volledig verdwijnen in een ‘groot’ kapsel. Een grote tiara is niet handig als de bruid fijn haar heeft, omdat het dan een overweldigende look kan geven.

Heeft een royal bruid van zichzelf veel en dik haar, maar gaat ze een kleine tiara dragen op haar trouwdag? Dan is het volgens Esteban een goed idee om het volume van het haar wat terug te dringen door de onderste helft in te vlechten. Is er een grote tiara gekozen en wil de bruid juist meer volume? Dan raadt Esteban haarextensions of padding aan, een materiaal dat de textuur van het haar nabootst.

Placement is key

Een ander belangrijk punt wordt aangekaart door kapper Sonnie-Jo MacFarlane. Zij heeft jarenlang het haar van prinses Eugenie en Beatrice gedaan en mocht dat ook voor hun bruiloften doen. Wat haar betreft is de plaatsing van een tiara essentieel. “Bij de royal family draagt men de haarband van de tiara een inch (2,54 cm, red.) van de haarlijn. Ik volg die regel altijd als een soort richtlijn.” Het is doorgaans normaal dat een tiara op een hoofdband is bevestigd. Het haar van de draagster wordt vervolgens rond de basis van de tiara gewikkeld, zodat de hoofdband verborgen blijft.

Haarspray vermijden

Als iemand een tiara draagt die aan de grote kant is of als maximum comfort het doel is, heeft Esteban nog een goede tip. Je kunt dan het beste voor een scalp flap gaan, een dunne gevlochten kroon van een halve centimeter breed. Daar wordt de tiara dan opgeplaatst en aan vast gemaakt. Tot slot: spray nooit haarspray op je haar nadat de tiara vast is gemaakt, want dan loop je het risico dat de diamanten hun glans verliezen.

Bron: Tatler | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws