Oh? Koningin Máxima bepaalt niet zelf welke tiara’s ze mag dragen

Een traditie waar de Oranjes ongetwijfeld losjes mee omspringen.

We stellen ons graag voor dat koningin Máxima zo nu en dan – misschien samen met haar dochters – de paleiskluis opent om te neuzen door de geweldige collectie tiara’s en diademen. Maar volgens het protocol heeft Hare Majesteit helemaal geen directe toegang tot deze fonkelende juweeltjes. Huh?

Alleen voor de kroondrager

Traditioneel gezien mag koningin Máxima helemaal niet zelf kiezen welke familiejuwelen ze draagt naar een chique gelegenheid als een staatsbanket. De enige persoon die beslist over wie wat mag dragen, is namelijk de kroondrager zelf – koning Willem-Alexander dus. Vóór 2013 was het Beatrix die bepaalde wat haar zussen en of de bruiden van prinsen mochten dragen. “Zij bleek zeer ruimhartig met het ‘uitlenen’ van de sieraden”, schrijft Marc van der Linden in zijn boek Royal Beauty. “Maar ook zij hield duidelijk in de gaten dat de grootste, meest voorname stukken dichtbij de troon bleven.” Beatrix leende bijvoorbeeld het complete saffierdiadeem nooit uit. Ze droeg hem alleen zelf toen zij het staatshoofd was.

Koninginnendebuut

Maar Beatrix is de beroerdste niet, en gunde haar schoondochter dit saffierdiadeem, een topstuk uit de Oranje-kluis, op haar eerste dag als koningin. En dat terwijl Máxima in tegenstelling tot de vorige koningin geen staatshoofd is. Goed geregeld!

Beeld: BrunoPress

Ook met haar echtgenoot lijkt koningin Máxima goede afspraken kunnen maken. Hoewel Willem-Alexander dus officieel over de juwelen beslist, zou hij losjes met deze traditie omspringen en zijn koningin heus wel haar eigen keuzes laten maken als het op tiara’s aankomt.

Favorieten van de koningin

In haar ruim twintig jaar als royal heeft Máxima laten zien dat ze een paar duidelijke favorieten heeft (eerder schreven we al over de door haar zo geliefde roze/robijnen tiara). Waar ze als prinses dus aan haar schoonmoeder koningin Beatrix moest vragen of ze een parure mocht lenen, moet ze daarvoor nu bij Willem-Alexander aankloppen.

Dat de koning ook niet moeilijk doet over het uitlenen van ‘zijn’ koninklijke juwelen bleek wel toen rond de verjaardag van prinses Amalia een foto werd vrijgegeven waarin de destijds 8-jarige prinses de Mellerio-tiara droeg. Zo te zien kregen de prinsessen als jonge meisjes al de kans om af en toe een verkleedpartij te houden met de royal pracht en praal uit de paleiskluis. Kan Amalia alvast kijken welke exemplaren ze later aan haar zussen uit wil lenen!

Bron: Royal Beauty – Marc van der Linden | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws