Prinses Amalia moet zich aan déze 8 regels houden

Wat zijn de do's en don'ts voor de Nederlandse kroonprinses?

Je krijgt dan wel een koninklijke titel, royal advantages én een smak geld als je achttien wordt, maar als prinses moet je je ook aan de nodige regels houden. Zo zijn dit acht do’s en don’ts van prinses Amalia. 

Een koninklijke naam

Bij het Koninklijk Besluit (25 januari 2002) is bepaald dat kinderen van koning Willem-Alexander en koningin Máxima de titels Prins(es) der Nederlanden, Prins(es) van Oranje-Nassau moeten dragen met het predicaat Koninklijke Hoogheid. Na abdicatie van prinses Beatrix kreeg prinses Amalia de naam Prinses van Oranje. Ze is de eerste vrouwelijke troonopvolger die de titel ‘Prinses van Oranje’ draagt.

Een publieke aankondiging

Wanneer een troonzittende koning of koningin een kindje krijgt, zijn daar allerlei regels en tradities aan verbonden. Zo ook in het Nederlandse Koningshuis. Als een prins of prinses wordt geboren, doet de vader aangifte (kan moeder nog even bijkomen). Daarna kondigt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) de geboorte officieel aan en worden door heel het land vlaggen gehesen op overheidsgebouwen. Want een nieuw prinsesje of prinsje is natuurlijk een feestje. Hoera!

Belangrijke momenten

Waar de koning en koningin de royal agenda volplannen met persmomenten en werkbezoeken, is dat bij hun drie dames lange tijd anders geweest. De afgelopen jaren zijn Amalia, Alexia en Ariane voornamelijk jaarlijks bij enkele persmomenten te zien, zoals Koningsdag. Voor Amalia komt daar nu verandering in, aangezien ze de magische leeftijd van achttien jaar heeft bereikt. Zo verscheen de Nederlandse troonopvolgster onlangs bij het verjaardagsdiner van de Noorse prinses Ingrid Alexandra in Oslo, waar ze de práchtige huwelijkstiara van Máxima droeg.

Een doop is verplicht

Een paar maanden na de geboorte, worden prinsen en prinsessen gedoopt. Zo werd Amalia op 12 juni 2004 gedoopt in de Grote of Sint-Jacobskerk in Den Haag en prinses Alexia op 19 november 2005 in de Dorpskerk van Wassenaar. Prinses Ariane werd op 20 oktober 2007 gedoopt in de Kloosterkerk in Den Haag. Zo’n beetje alle Oranjes zijn in hetzelfde doopkleed gehesen, we noemen: prinses Wilhelmina (1880), prinses Juliana (1909), Beatrix (1938), Marijke (1947), prins Willem-Alexander (1967) én dus Amalia, Alexia en Ariane.

Er zijn nog meer regels waaraan prinses Amalia zich moet houden. Je leest ze op de volgende pagina.

Pagina 1/2

Laatste nieuws