Bijzonder gebaar van Willem-Alexander naar prinses Mabel

De prinses krijgt een onderscheiding 'voor haar vele verdiensten voor het huis'.

Een extra titel erbij! Prinses Mabel heeft het Grootkruis in de Huisorde van Oranje gekregen van koning Willem-Alexander. Ze kreeg deze “voor haar vele verdiensten voor het huis”. Op 16 juni werd de onderscheiding aan haar toegekend en afgelopen zondag heeft Willem-Alexander de versierselen aan haar uitgereikt.

Een eigen Huis

Willem-Alexander is door zijn koningschap Grootmeester van de Huisorde en mag dus bepalen wie er in aanmerking komt voor de orde. Omdat volgens de Grondwet de ‘Koning zelf zijn Huis mag inrichten’ is er geen handtekening van een minister nodig onder het besluit tot het verlenen van een Huisorde. De onderscheiding wordt verleend aan Nederlanders, maar ook buitenlanders, die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor de koning of voor het koninklijk huis. Een bijzondere titel dus.

Mensenrechtenactivist

Wat de precieze reden is dat prinses Mabel de titel juist nu heeft mogen ontvangen, is niet helemaal duidelijk. Wij weten in ieder geval wel dat ze het absoluut verdient door haar strijd voor mensenrechten. Zo zet ze zich in tegen kinderhuwelijken, is ze initiatiefnemer en voorzitter van Girls Not Brides: The Global Partnership to End Child Marriage en van VOW for Girls. Ook heeft ze bij de Verenigde Naties in New York gezeten en zette ze zich in om aandacht te vragen voor hiv en aids.

Máxima

In mei 2021 reikte de koning de onderscheiding uit aan koningin Máxima, ter gelegenheid van haar vijftigste verjaardag en als waardering voor alles wat ze heeft gedaan voor het koninklijk huis. De Huisorde van Oranje werd in 1905 voor het eerst uitgereikt door koningin Wilhelmina en kent vier graden: Grootkruis, Groot Erekruis, Erekruis en Ridderkruis.

Bron: NU.nl, Koninklijk Huis | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws