Cadeautje! Prinsessen Amalia, Alexia en Ariane krijgen eigen vlag

Een bijzonder cadeau voor de drie A'tjes.

Lees ook

Prinses Amalia viert vandaag haar achttiende verjaardag, en daar horen natuurlijk cadeautjes bij. Zo weten we al dat er speciaal voor haar een 24-karaats (!) gouden postzegel à 50 euro is ontworpen en werden we zelf getrakteerd op een nieuwe fotoshoot. Maar bij deze speciale leeftijd hoort ook een onderscheidingsvlag. Niet alleen voor Amalia, want ook haar jongere zussen, Alexia en Ariane, krijgen deze vlag als ze officieel volwassen worden.

Onderscheidingsvlag

Ter gelegenheid van haar achttiende verjaardag, krijgt Amalia een eigen onderscheidingsvlag. Deze heeft koning Willem-Alexander vastgesteld voor de kroonprinses. Onderscheidingsvlaggen worden gevoerd op de auto (en soms het vliegtuig) waarin leden van het Koninklijk Huis zich tijdens officiële bezoeken verplaatsen. Zo weet je tóch wie zich achter de geblindeerde ramen verschuilt. Prinses Amalia kan deze vlag ook bij haar woning hijsen, mocht ze het ouderlijke paleis verlaten.

Hoe de vlag van de drie A'tjes eruit is komen te zien? Onderscheidingsvlaggen van de Oranjes worden verdeeld in vier vlakken, verdeeld door een kruis met in het midden het Rijkswapen. De vlag voor Amalia is oranje van kleur en het kruis, met daarop het Rijkswapen, kleurt Nassaus blauw. Aan de rechterkant is de vlag ingesneden. Verder zien we twee symbolen in de vlakken. Linksboven een jachthoorn en linksonder een rode burcht, het persoonlijke familiewapen.

Onderscheidingsvlag van de Prinses van Oranje. (Beeld: RVD)

Ook prinsessen Alexia en Ariane krijgen deze bijzondere vlag wanneer zij de leeftijd van achttien jaar bereiken. Vanaf dat moment gaan zij ook bovenstaande onderscheidingsvlag voeren. Een mooi cadeau van Willem-Alexander voor de drie A'tjes, en daar blijft 't niet bij!

Nieuwe titels

Als kroonprinses mag je een heleboel titels dragen. Amalia's volledige naam, Hare Koninklijke Hoogheid Catharina-Amalia Beatrix Carmen Victoria, Prinses van Oranje, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau, is al een hele mond vol. Daar mag ze vanaf vandaag nog twee titels aan toevoegen. Koning Willem-Alexander heeft zijn dochter namelijk benoemd tot Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw en tot Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau.

Het decoreren van troonopvolgers is een aloude traditie, en komt dus niet geheel als een verrassing. Koningin Wilhelmina kreeg de onderscheiding Ridder Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw in 1898 als eerst vrouw. Sindsdien krijgen alle kinderen van het staatshoofd deze onderscheiding als ze officieel volwassen worden. Vanaf vandaag mag Amalia zichzelf ook Ridder in de Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau noemen. De Huisorde van den Gouden Leeuw van Nassau in een gezamenlijke Orde van de Koning en de Groothertog van Luxemburg. Een hele eer, maar wij houden het voor de leesbaarheid voorlopig toch maar bij 'Amalia.'

Bron: Het Koninklijk Huis | Beeld: Brunopress, RVD

Laatste nieuws

Zie ook