Hieperdepiep hoera, in de koninklijke gloria! Prinses Amalia viert vandaag haar 18e verjaardag. De leeftijd waarop je officieel volwassen wordt is voor iedere tiener een bijzondere mijlpaal, maar voor onze toekomstige koningin is dit tevens de start van een heel ander leven.
Troonopvolger
Nu Amalia de koninklijke achttien heeft bereikt, betekent dit dat ze officieel haar vader koning Willem-Alexander mag opvolgen. Niet alleen wanneer hij zelf het stokje doorgeeft aan zijn oudste dochter, maar ook wanneer hij onverhoopt komt te overlijden. Voordat Amalia deze leeftijd bereikte, stond haar moeder koningin Máxima paraat om de rol over te nemen, die dan regentes (waarnemend rijksbestuurder) zou worden. Op dit moment verandert dat nog niet, want de prinses heeft aangegeven dat haar moeder nu alsnog de rol van staatshoofd krijgt als haar vader komt te overlijden.
Eerste toespraak
Nu onze toekomstige koningin achttien jaar is, wordt ze ook officieel lid van de Raad van State, het adviesorgaan van de regering. Veel advies zal ze voorlopig echter niet geven, want de rol is vooral symbolisch. De enige plicht die ze zal hebben, is het ondertekenen van wetten. Ook moet ze een toespraak houden wanneer ze binnengeleid wordt in de Raad van State. Koning Willem-Alexander liet eerder al weten zijn dochter goed voor te bereiden: "Dat vond ik destijds ook spannend en ik zal haar zo goed mogelijk begeleiden". Die allereerste spannende toespraak staat morgen al in de agenda van Amalia, en wordt live uitgezonden op televisie. Een zenuwslopend debuut, al brengt de prinses het er vast goed vanaf.
Jaarlijkse toelage
Tot slot heeft de prinses vanaf vandaag recht op een jaarlijkse toelage van ongeveer 1.6 miljoen euro. Dit is een uitkering van het 'Rijk' en bestaat uit een jaarlijks inkomen (296.000 euro) en een onkostenvergoeding voor personeel en materieel (1.338.000 euro). Een behoorlijk bedrag op je achttiende! Zo denk Amalia er zelf ook over en daarom zal ze dit grote bedrag terugstorten, zo liet ze eerder al weten aan demissionair premier Mark Rutte. In een persoonlijke brief schreef ze: "Ik vind dat ongemakkelijk zolang ik daar weinig als tegenprestatie tegenover kan stellen." Volgens haar hoeft ze in haar functie als Prinses van Oranje geen hoge kosten te maken.
Eerst studeren
Hoewel er vanaf vandaag een hoop dingen zullen veranderen in het leven van de (nog steeds jonge) prinses, zien we haar voorlopig dus nog niet op de troon en ook nog niet veel aan het werk. Amalia heeft zich voorgenomen om de toelage voorlopig terug te storen, net als het deel van de onkostenvergoeding die ze niet gebruikt. Voordat de prinses een kroon op haar hoofd zet, wilt ze eerst gaan studeren en de wereld ontdekken. Op dit moment geniet ze nog van een tussenjaar, waarin ze al druk bezig is met het voorbereiden van de opleiding en het opvolgen van haar vader. Deze week zullen we een eerste glimp opvangen van Amalia in de rol van toekomstige koningin van Nederland. Wij hebben er in elk geval alle vertrouwen in!
Happy birthday, Amalia!
- Metro, Tips en Weetjes
- RVD, Brunopress