Prinses Amalia gekroond tot zomerkoningin in kunstexpositie

De kroonprinses wordt geëerd met een fraai en kleurrijk portret.

Prinses Amalia gaat komend studiejaar aan de bak in Amsterdam, waar ze in de collegebanken van het programma Politics, Psychology, Law and Economics te vinden zal zijn. Hoe bijzonder is het dan dat de kroonprinses het gezicht is van een kunstexpositie in haar toekomstige studentenstad?

Vrouwen

Outsider Art Galerie in Amsterdam heeft deze zomer een expositie waarbij het thema vrouwelijkheid centraal staat. In de groepstentoonstelling Zomerkoninginnen is alleen werk van vrouwelijke (of mensen die zich als vrouw identificeren) kunstenaars te zien. “Wat betekent het om vrouw te zijn en welke beelden, verhalen en symboliek gebruiken zij in hun kunst?”, valt er te lezen op de website van de Amsterdamse galerie.

Kunstenares Irina Volova maakte een majestueus portret van kroonprinses en Amsterdamse studente Amalia. Heel anders dan de officiële portretten die we van koningshuizen kennen: dit schilderij is kleurrijk, zacht en romantisch.

Sprookjesprinses

“Koninginnen, sprookjesprinsessen en diva’s, portretten van moeders, dochters, bekende en onbekende vrouwen, gedroomde levens en fluïde identiteiten zijn zo maar wat onderwerpen die de revue passeren”, schrijft Outsider Art Galerie op hun website. Amalia lijkt in dit schilderij absoluut op een sprookjesprinses. We zijn benieuwd wat de kroonprinses van het portret vindt. Zelf het schilderij van Amalia bekijken? Dat kan nog tot 2 oktober in Outsider Art Galerie van de Hermitage Amsterdam.

Amsterdam

Als prinses Amalia in september gaat studeren, heeft ze al een goed onderkomen in de bruisende studentenstad geregeld. De prinses gaat namelijk in een grachtenpand wonen, aan de Singel in Amsterdam. Hoewel het erop leek dat Amalia bij haar nichtje, Eloise van Oranje, aan de Keizersgracht in zou trekken, heeft de prinses het toch op een andere plek gezocht. Het grachtenpand zit namelijk in de buurt van de Oude Spiegelstraat en de Wijde Heisteeg, wat op loopafstand is van de kamer van Eloise. Ook zit ze op loopafstand van de Hermitage, dus af en toe een bezoekje brengen aan haar eigen portret zit er ook zeker in!

Bron: All Things Amalia, Outsider Art Galerie | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws