Prins Constantijn en prinses Laurentien over royaltystatus: ‘We kozen ervoor om normale mensen te zijn’

Een koninklijke titel, maar óók een redelijk gewoon leven. Hoe doen prins Constantijn en prinses Laurentien dat? In de podcast Slo Mo van Mo Gawdat vertellen de twee uitgebreid over hun bijzondere positie.

Humanity & Royalty

De titel van de podcastaflevering verklapt al een beetje wat Constantijn en Laurentien willen overbrengen: ‘Hoe menselijkheid koninklijkheid overtreft in Nederland.’ De broer en schoonzus van de koning vertellen in een interview van bijna 75 minuten lang over hoe ze zo lekker gewoon zijn gebleven, ondanks en dankzij hun koninklijke titels.

Heel bevoorrecht

Tuurlijk erkennen de Oranjes dat ze heel bevoorrecht zijn en veel van hun werk kunnen doen dankzij hun titels, beroemde achternaam en goede connecties. “Ik ben misschien wel de meest bevoorrechte persoon ter wereld”, zegt prins Constantijn in de podcast. “Dat komt ook met een eigen pakket problemen. Die moet je zelf overwinnen.”

Voor hem hielp het enorm dat hij een eigen carrière kon opbouwen, los van het koningshuis, en in Londen en Brussel woonde. Het buitenland houdt je normaal, aldus de prins. “Het moeilijke was terugkeren naar Nederland, dan moet je een keuze maken. In België waren we gewone burgers, hier in Nederland is er altijd die schizofrene situatie waarin je zowel gewoon als speciaal bent. We konden een keuze maken en kozen voor de rol van normale mensen. Dat maakt het leven een stuk makkelijker. Je doet je eigen boodschappen, je rijdt in je eigen auto.” Of ze dan niet op straat aangesproken worden? Laurentien: “Natuurlijk wel. Maar mensen zouden het normaal moeten vinden dat we ook met een bepaalde titel gewone mensen zijn.”

Niet als een Disney-film

“Royalty is voor veel mensen het einde van de sociale ladder, maar het is ook gewoon maar een rol waarmee je geboren wordt, een taak die je moet vervullen met veel regels eromheen”, vertelt prins Constantijn ook in de podcast. “Dat geeft ook de ruimte en de mogelijkheden om goede, speciale dingen te doen. Het blijft gewoon een rol, maar mensen associëren het met veel meer dingen. Disney heeft veel meegeholpen om royalty neer te zetten als iets met witte paarden, mooie jurken, iets om te bewonderen.” Zo is het echte leven voor Laurentien en Constantijn natuurlijk niet. “De werkende royals zijn veel meer beperkt dan wij. Wij kunnen af en toe die wereld binnenstappen en dan weer terugkeren naar onze eigen wereld.”

Beeld: BrunoPress

Zoon van de koningin

Constantijn voelde zich altijd een doodgewone jongen, totdat hij opeens anders werd bekeken. “Dat was toen mijn moeder koningin werd, toen ik 10 jaar oud was. Een deel van de onschuld en naïviteit verdwijnt dan. Mensen beginnen anders naar je te kijken. Dat was een bepalend moment.”

Over Eloise

Hun drie kinderen hebben ze dan ook een zo gewoon mogelijk jeugd willen geven, al is dochter Eloise wel een echte internetberoemdheid te noemen. Wat vinden de twee ervan dat hun oudste dochter zelf de spotlights opzoekt?

“Je hebt voortdurend die balans tussen haar het vertrouwen geven – ze moet kunnen doen wat ze wil doen – en onze eigen overwegingen. Ze kan geen inbreuk maken op onze eigen privacy,” vertelt Laurentien, die ook aangeeft dat ze zelf nauwelijks op social media te vinden is. “Ik vind het goed en ik bewonder wat ze doet, maar ze moet wel weten dat er grenzen zijn. Daar hebben we vaak gesprekken over.”

Prins Constantijn heeft zijn dochter ook gewaarschuwd dat ze de bedoelingen van mensen in de gaten moet houden: “Als je dit wilt doen, dan moet het je eigen verhaal zijn. Op het moment dat mensen je willen gebruiken om toegang te krijgen tot verhalen over de royals, over je oom, over je oma, dan draait het nooit om jezelf. Dat neemt ze heel serieus. Ze gebruikt haar achtergrond helemaal niet. Ze zegt: ‘Ik ben gewoon een normaal meisje, ik doe wat ik doe en het maakt me niet uit wat mensen ervan vinden.’ Het maakt haar gewoon echt niet uit als mensen die ze niet kent iets slechts over haar zeggen.”

Bron: Slo Mo with Mo Gowdat | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws