Opnieuw zwart omrande verjaardag voor prins Harry

Vlak voor zijn 13e verjaardag verloor hij z'n moeder, en 25 jaar later staat Harry's verjaardag in het teken van diepe rouw voor z'n oma.

Bij een verjaardag denk je aan taart, aan champagne, aan gezellig keuvelen met verre vrienden, goede buren, en je naaste familie. Maar voor prins Harry zit dat er vandaag niet in. Net als zijn 13e verjaardag, staat de 38e verjaardag van Prince Harry in het teken van diepe rouw.

Harry en Diana

De beelden van kleine Harry bij de uitvaart van Diana staan bij iedereen waarschijnlijk op het netvlies gebrand. De jonge prins liep op 6 september een eind achter haar kist aan door de straten van Londen. Hij zou hier jaren later zijn verbijstering over uiten.

“Mijn moeder was net gestorven, en ik moest een heel eind achter haar kist lopen, bekeken door duizenden mensen om me heen, en nog eens miljoenen meer via de tv”, vertelde Harry in 2017 aan Newsweek. “Ik denk niet dat dat gevraagd zou moeten worden van een kind, in welke situatie dan ook. Ik denk niet dat dit vandaag de dag nog zou gebeuren.”

harry verjaardag
“Bizar en wreed”, blikte Diana’s broer terug op dit moment. (Beeld: Brunopress)

Diana’s broer, de graaf van Spencer, zou later aan de BBC vertellen dat de processie ‘het meest verschrikkelijke half uur’ van zijn leven was. “Er is tegen mij gelogen”, deelde hij in 2017. Zo was hem verteld dat de jonge prinsen William en Harry mee wílden lopen in de processie. “Bizar en wreed”, blikte Lady Di’s broer terug op het gebeuren.

Een lach en een traan

Slechts negen dagen na Diana’s begrafenis werd de jonge Harry dertien jaar oud. Een eerste verjaardag zonder zijn moeder aan z’n zijde – en juist op verjaardagen ging Diana the extra mile voor haar kinderen.

In een anekdote blikte voormalig hof-chef Darren McGrady terug op Williams dertiende verjaardag: “Ik kwam aan op werk die ochtend, en toen ik de koelkast opendeed werd ik geconfronteerd met het grootste stel borsten dat ik ooit in m’n leven had gezien. Die had de prinses besteld voor Williams dertiende verjaardag”, legde hij uit aan Hello! Magazine over Diana’s hilarische verjaardagscake voor de jonge Wills. “William was vuurrood.”

“De prinses hield ervan om mensen op de leukste manieren voor schut te zetten, op een grappige manier – of het nu om een scheve mop ging…daar had ze mij meestal wel mee”, vertelde McGrady. Volgens The Daily Mail kon kleine Harry niet wachten om op zijn dertiende verjaardag óók zo’n cheeky cake te ontvangen. Het verhaal liep echter heel anders.

Granny

Vijfentwintig jaar en twee dagen exact na het begraven van zijn moeder, verloor de Duke of Sussex ook zijn grootmoeder. Wederom staat zijn verjaardag dit jaar daarom in het teken van rouw. Gisteren was daar wederom een processie: de 38 minuten lopen van Buckingham Palace naar Westminster Hall moeten de prins ongetwijfeld hebben doen denken aan dat verschrikkelijke half uur vijfentwintig jaar eerder.

harry verjaardag
Zonder militair uniform, maar wel omringd door familie: Harry loopt een dag voor zijn 38e verjaardag mee in de processie voor zijn grootmoeder. (Beeld: Brunopress)

Via de website van zijn organisatie Archewell deelde Harry onlangs al een statement over het overlijden van Queen Elizabeth. “Granny, hoewel dit laatste afscheid ons veel verdriet doet, ben ik voor altijd dankbaar voor al onze eerste ontmoetingen”, stelde hij.

“Bedankt voor je toewijding aan je dienstbaarheid. Bedankt voor je goede advies. Bedankt voor je aanstekelijke lach. Wij kunnen nu ook lachen, wetende dat jij en opa herenigd zijn, en in vrede samenzijn.”

Hopelijk kan de prins vandaag een beetje tot rust komen – wellicht met taart, maar vooral met een hoop herinneringen aan zijn grootmoeder.

Bron: Archewell, BBC, Town & Country Mag, Hello! Magazine | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws