Cadeautje van de Queen: Kate en Meghan dragen sieraden van Elizabeth

Waar komt de gigantische juwelencollectie van de Queen eigenlijk terecht?

Als eerbetoon aan hun overleden schoonoma verschenen prinses Kate en hertogin Meghan met bijzondere juwelen in Westminster Hall. Queen Elizabeth gaf graag sieraden cadeau, maar waar komt haar eigen collectie goud, zilver en diamanten nu eigenlijk terecht?

De parels van Kate

Soms lijkt het alsof de royals één grote gezamenlijke sieradenkist hebben. Juwelen worden uitgeleend, doorgegeven of geërfd en duiken steeds weer ergens anders op. Wat ten gevolge heeft dat de royal ladies met hun zorgvuldig uitgekozen accessoires steeds een subtiel eerbetoon kunnen brengen aan de mensen die niet meer onder ons zijn.

Prinses Kate deed ’t woensdagmiddag keurig voor tijdens een korte dienst voor Queen Elizabeth in Westminster Hall. Ze droeg daarbij een zilveren broche met parels die oorspronkelijk van de Queen zelf is geweest, maar die Kate sinds 2017 heeft geleend of gekregen. Ook droeg ze pareloorbellen die van prinses Diana zijn geweest – extra bijzonder nu Kate als prinses van Wales ook de titel van haar wijlen schoonmoeder draagt.

De prins en prinses van Wales in Westminster. Beeld: BrunoPress

De parels van Meghan

Parels zijn hoe dan ook een goede keuze voor de koninklijke dames deze week: de edelsteen wordt traditioneel gedragen in periodes van rouw én de Queen was er bovendien dol op (het liefst droeg ze haar iconische driedubbele parelsnoer, voor minder doen we ’t niet). Ook hertogin Meghan koos tijdens de dienst voor paarlen accessoires. Zij droeg de pareloorbellen die ze in 2018, kort na haar royal wedding, van haar schoongrootmoeder cadeau heeft gekregen.

De hertogin van Sussex met bescheiden parelknopjes die ze ooit cadeau kreeg van de Queen. Beeld: BrunoPress

Maar waar blijven de parels van de Queen?

Naast parelsnoeren in alle soorten en maten laat Queen Elizabeth ook een flinke collectie andere sieraden na. Broches, tiara’s, kettingen, oorhangers, armbanden, ringen, goud, zilver, diamanten, edelstenen… Her Majesty had meer bling dan de meeste mensen in een heel leven kunnen dragen. Kunnen dochterlief, schoondochters, kleindochters en achterkleindochters nu zelf hun favorieten uit de riante royal juwelenkist kiezen?

Daar lijkt het niet op volgens kroonjuwelendeskundige Lauren Kiehna van The Court Jeweller. “De testamenten van royals blijven verzegeld, dus we kunnen daarin niet zien wat er precies met de juwelen gebeurt. Ik denk dat het heel waarschijnlijk is dat de Queen in de voetsporen van haar oma Queen Mary en haar moeder Queen Elizabeth the Queen Mother treedt en alle sieraden rechtstreeks nalaat aan de nieuwe monarch, koning Charles III. Er zitten zowel historische als belastingvoordelen aan deze manier van erven.”

De parels van Charles, dus?

Grote kans dus dat King Charles nu in het bezit is van de goed gevulde juwelenkist van zijn wijlen moeder. Hij kan er op zijn beurt voor kiezen om sieraden uit te delen of uit de lenen aan zijn Queen Consort, schoondochter of andere familieleden. Al zetten steeds meer mensen de nieuwe koning ook onder druk om de edelstenen die ooit zonder vergoeding uit de Britse koloniën zijn meegenomen, terug te geven aan de landen waar ze vandaan komen. Het wordt nog gesteggel rondom die sieraden…

Bron: Hello! Magazine, Cosmopolitan UK, The Court Jeweller | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws