Nu Kate de titel van prinses Diana draagt: ‘Ze gaat haar eigen weg volgen’

Voor het eerst sinds Diana's overlijden 25 jaar geleden hebben we weer een Princess of Wales. Wat vindt Kate zelf van deze beroemde maar beladen titel?

Vijfentwintig jaar lang werd de titel Princess of Wales, die onlosmakelijk is verbonden met prinses Diana, niet gebruikt. Maar sinds afgelopen vrijdag mag Kate Middleton ‘m dragen. Hoe vindt ze het om deze nieuwe rol op zich te nemen?

Drie titels in een week

Donderdagochtend stond Kate nog ‘gewoon’ op als hertogin van Cambridge. Toen een paar uur later de Queen overleed en Kates schoonvader de nieuwe koning werd, kreeg de Duchess automatisch een nieuwe titel erbij: hertogin van Cornwall. Haar tijd als ‘hertogin van Cornwall en Cambridge’ heeft echter niet lang geduurd, want slechts een dag later diende een nieuwe titel zich aan – Princess of Wales. Het is de titel die Lady Diana Spencer in 1981 kreeg door haar huwelijk met Charles, maar die sinds haar overlijden niet meer in gebruik was.

In zijn eerste toespraak als koning gaf Charles de Wales-titel meteen aan zijn oudste zoon William door. “Met trots maak ik hem Prins van Wales, Tywysog Cymru, het land waarvan ik het voorrecht heb gehad de titel te dragen gedurende een groot deel van mijn leven en mijn plicht”, sprak de kersverse King Charles III. “Met Catherine naast hem, zullen onze nieuwe Prince and Princess of Wales ons blijven inspireren. Ze zullen nationale discussies leiden, en degenen in de marges naar de voorgrond brengen waar onmisbare hulp kan worden gegeven.”

Eigen weg

Charles heeft zo te horen al hoge verwachtingen, en ook prinses Diana zelf heeft destijds de lat hoog gelegd voor een volgende Prinses van Wales. Een bron nabij prinses Kate vertelt aan Sky News wat de voormalige hertogin van Cambridge daar zelf van vindt: “De nieuwe Prinses van Wales waardeert de geschiedenis die met deze rol in verband gebracht wordt, maar begrijpelijkerwijs wil zij naar de toekomst kijken terwijl ze haar eigen weg volgt.”

De nieuwe Prinses van Wales neemt bloemen aan bij Windsor Castle tijdens haar eerste openbare verschijning met nieuwe titel. Beeld: BrunoPress

Hoe dat eigen pad eruit gaat zien? Daar heeft royaltycommentator Richard Fitzwilliams wel een idee van. “Kate is steeds meer op de praktijk gericht en heeft een bijzondere interesse getoond in de ontwikkeling van jonge kinderen. Ik kan me voorstellen dat ze hoopt op dat gebied een verschil te kunnen maken. Ze zal niet met Diana vergeleken worden, want Kate is Camilla niet, en het leven is verdergegaan. Ik denk dat er ook een verzoening met de Sussexes in het verschiet ligt. Ja, stabiliteit is krachtig, maar verdeling maakt zwak.”

Daar lijken de Waleses meteen werk van te maken. Een woordvoerder van paleis liet al weten dat het William en Kate zelf waren die Harry en Meghan vroegen hen te vergezellen naar Windsor Castle afgelopen zaterdag, voor hun eerste gezamenlijke optreden in meer dan twee jaar.

hereniging Kate, William, Harry en Meghan
De prins en prinses van Wales en de hertog en hertogin van Sussex bij Windsor Castle, 10 september. Beeld: BrunoPress

Band met Wales

Een woordvoerder van Kensington Palace meldt ook dat William en Kate nu een sterkere band willen opbouwen met het land Wales. “De prins en de prinses zullen hun band met de gemeenschappen van Wales de komende maanden en jaren versterken. Ze willen hun steentje bijdragen om de wensen van het Welshe volk te steunen en aandacht vestigen op zowel de uitdagingen als de mogelijkheden die voor hen liggen. De prins en de prinses kijken ernaar uit om de trotse geschiedenis en de veelbelovende toekomst van Wales te vieren.”

Tijdens de jubileumviering van de Queen deze zomer brachten Kate en William alvast een bezoek aan Wales met hun oudste kinderen. Toeval of een vooruitziende blik? Naar verwachting zullen de twee snel weer naar Wales afreizen. Beeld: BrunoPress

In tegenstelling tot de vorige prinses van Wales, heeft Kate ook daadwerkelijk in Wales gewoond. Na hun royal wedding in 2011 woonden William en Kate een aantal jaar in het plaatsje Anglesey, waar de prins werkte als RAF-helikopterpiloot. Het is ook waar ze voor het eerst als gezin woonden, toen oudste zoon prins George geboren was. In 2013 verhuisde het gezin naar Kensington Palace in Londen, sinds kort zijn de Walesjes neergestreken in Windsor. Maar reken maar dat er véél uitstapjes richting Wales zullen worden gemaakt.

Bron: Town & Country, The Guardian | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws