Wat hertogin Kate allemaal erft van prinses Diana

Van haar verlovingsring tot haar titel.

Wat heeft hertogin Kate eigenlijk geërfd van prinses Diana, de schoonmoeder die ze nooit heeft gekend? En wat juist niet? “Haar kracht is dat ze juist niet in Diana’s voetsporen is getreden.”

Deze week is het precies 25 jaar geleden dat prinses Diana tragisch verongelukte. Haar nalatenschap leeft voort, iets wat ook hertogin Kate vaak laat zien.

Sieraden

Zo zijn er natuurlijk de juwelen van prinses Diana die nu in de sieradenkist van Kate Middleton te vinden zijn. Het meest bekende voorbeeld is natuurlijk de verlovingsring van diamant en blauwe saffier waarmee prins William op één knie ging. Daarnaast is de hertogin van Cambridge in het bezit van meerdere armbanden, kettingen en oorbellen die ooit aan Diana toebehoorden.

Hertogin Kate met oorbellen van haar wijlen schoonmoeder tijdens Trooping the Colour 2022. Beeld: BrunoPress

Discretionair fonds

De juwelen hebben natuurlijk een hoop emotionele waarde, maar ook een grote geldwaarde. Naast een goed gevulde sieradenkist erfden prins William en prins Harry echter ook een flink bedrag van hun moeder. In haar testament legde prinses Diana een ‘discretionair fonds’ vast dat niet alleen bedoeld was voor haar twee zonen, maar ook voor hun toekomstige families. Hertoginnen Kate en Meghan mogen nu dus ook gebruik maken van dit geld, net als Diana’s kleinkinderen George, Charlotte, Louis, Archie en Lili.

Titel

Heel waarschijnlijk is dat hertogin Kate ook de beroemde titel van prinses Diana overneemt. Zodra Charles de troon bestijgt, kunnen William en Kate benoemd worden tot de nieuwe prins en prinses van Wales. De Princess of Wales-titel is zo onlosmakelijk verbonden met Diana dat Camilla, die ‘m nu officieel draagt, hem uit respect niet gebruikt.

Stijl

Voor haar koninklijke stijl laat hertogin Kate zich graag inspireren door haar wijlen schoonmoeder, één van de grootste royal stijliconen aller tijden. De mode-erfenis is soms subtiel, soms overduidelijk.

Kate houdt de herinnering aan Diana levend door haar modekeuzes. Beeld: BrunoPress

Opvoeding

Prinses Diana heeft de weg vrij gebaand voor de opvoeding die hertogin Kate haar drie kinderen kan geven. Zo ‘normaal’ mogelijk, met een schooltijd aan een gewone basisschool (geen privéonderwijs, zoals vroeger een must was voor troonopvolgers), uitstapjes naar de snackbar en niet al te veel verwennerij, zodat de jonge royals met beide benen op de grond blijven staan. En net als prinses Diana houdt Kate haar hoofd koel wanneer ze zich met kinderen in het openbaar vertoont – zélfs als prinsje Louis weer eens kattenkwaad uithaalt. “Kate doet het fantastisch door niets anders dan hoffelijkheid te laten zien. Dat heeft ze zeker weten van prinses Diana geleerd”, aldus etiquette-expert Myka Meier (in Us Weekly).

Kate en Louis: moederschap terwijl de ogen van de wereld op je zijn gericht. Beeld: BrunoPress

In Diana’s voetsporen? Niet helemaal

Prinses Diana is nooit ver weg voor de hertogin van Cambridge. Maar toch is de kracht van Kate dat ze juist níet in de voetsporen van Diana treedt, meent haar biograaf Katie Nicholl. “Ik denk dat de grootste kracht van Kate, een van haar grootste successen, is dat ze niet in de voetsporen van Diana is getreden”, vertelt ze aan 9Honey. “Ze probeert niet om Diana na te doen. Ik denk dat ze vanaf het begin af aan zich zo bewust was van de vergelijkingen, maar ondanks het gewicht van de verlovingsring aan haar vinger, de betekenis daarvan en de vergelijkingen die het onvermijdelijk oproept, is ze eigenlijk een heel andere vrouw. Haar succes is dat ze haar eigen identiteit binnen de Royal Family heeft vormgegeven als de Duchess of Cambridge, en die rol haar eigen heeft gemaakt.”

Bron: Marie Claire, Cosmopolitan, Reader’s Digest, Town & Country | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws