Oekraïense kinderen krijgen tweetalig prentenboek van prinses Laurentien

Het is onderdeel van een prachtig initiatief.

Prinses Laurentien was vandaag in het museum Beeld en Geluid in Den Haag. Ze overhandigde daar een bijzonder voorleesboek aan Oekraïense kinderen die naar Nederland zijn gevlucht. Dat deed ze niet alleen: de Duits en Oekraïense presidentsvrouwen waren online ook aanwezig.

Better Time Stories

Het evenement werd georganiseerd in het kader van het initiatief Better Time Stories. Het prentenboek, dat tweetalig is en vertelt over onder andere liefde, optimisme en troost, is bedoeld om de Oekraïense kinderen een hart onder de riem te steken. Het idee erachter is dat familieleden die nog in Oekraïne zijn, het boek via een app kunnen inspreken voor de kinderen. Zo kunnen ze op afstand alsnog worden voorgelezen door hun dierbaren.

Drie redenen

Prinses Laurentien was samen met de Oekraïense initiatiefnemer Andriy Shmyhelskyy aanwezig in Den Haag. Ze hield zijn hand vast toen hij naar het promotiefilmpje keek. Daarin kwamen beelden voorbij van door de oorlog verscheurde families. Laurentien was naar eigen zeggen ‘erg geraakt’ door het initiatief en besloot daarom om eraan mee te werken. “Het waren eigenlijk drie dingen. Het eerste was jouw passie. Het tweede de content, want het zijn niet alleen boeken maar ook de samensmelting met technologie. Als je dit kan laten werken, is dat geweldig. En ten derde vond ik de kwaliteit van de mensen erg belangrijk”, zei ze tegen Shmyhelskyy.

De lancering vandaag betekent ook het begin van de donatiecampagne voor Better Time Stories. Met de donaties kunnen gevluchte kinderen gratis een prentenboek krijgen. Prinses Laurentien hoopt dat deze actie zich ook naar het buitenland zal verspreiden. “Ik hoop dat mensen ook in België, Duitsland en Oostenrijk op zullen staan en hieraan mee willen werken.”

Geduld en hoop

Olena Zelenska (de vrouw van de Oekraïense president Volodimir Zelenski) en Elke Büdenbender (de Duitse first lady) waren via een videoverbinding bij het evenement aanwezig. Zelenska vertelde dat ze haar kinderen vroeger zelf ook graag voorlas. Volgens haar is het belangrijk dat Oekraïeners die het prentenboek ontvangen ‘geduld en hoop houden’. Büdenbender zei dat mensen hoop krijgen en angsten durven overwinnen als ze door een familielid worden voorgelezen. “Het is een geweldig project dat toont dat de wereld ergens nog goed is en ook kan zijn.”

Bron: Vorsten | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws