Het jaar van Amalia: bewonderd, bedreigd, belemmerd en beveiligd

Haar eerste jaar als volwassen kroonprinses zit erop voor de jarige Amalia. Tijd voor een terugblik!

Wat wisten we van Amalia voor zij achttien werd, exact een jaar geleden? Niet heel veel, omdat haar ouders haar leven zorgvuldig hadden afgeschermd. Verder moesten we het met foto’s doen: sassy dreumes werd een tikje verlegen schoolmeisje dat zich ontpopte tot aardige puber die altijd wat op haar hoede leek. In 2022 leerden we de Prinses van Oranje opeens een stuk beter kennen. Met haar negentiende verjaardag vandaag, is het tijd voor een terugblik.

Troonopvolger

En toen: achttien. Bakken kritiek vanwege een tuinfeestje in coronatijd. Maar ook: prachtige officiële portretten in de Oranjezaal die opeens heel duidelijk maakten dat ze geen gewoon meisje is, maar de troonopvolger. Iets waar Amalia zich op haar negende, tijdens de inhuldiging van haar vader in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, zelf al bewust van was.

ariane amalia alexia
Zusterlijke band (Beeld: Brunopress)

Dat die hele ceremonie ook over háár ging, dat die haar anders dan anderen maakte, zelfs anders dan haar zusjes. Zoals ze zo mooi wist te verwoorden: “Het was als een klap in mijn gezicht. Al die mensen staarden naar me alsof ik een goudvis op mijn hoofd had.” Maar ze voelde ook iets anders: “Die dag van de inhuldiging was ook een grote push de andere kant op. Ik wilde mijn ouders gaan helpen, dat voelde ik heel sterk. In plaats van een last begon ik het ook te zien als een eer.”

Raad van State

Ze kreeg nog jaren in de luwte om ernaartoe te werken, maar eenmaal meerderjarig kon ze, als het moest, koningin worden en werd ze hoe dan ook zichtbaarder. Zo werd ze binnengeleid in de Raad van State door haar vader. Meteen een eerste speech, live uitgezonden op tv, daarna een totaal plat gerepeteerd persmoment. Ga er maar aan staan als perfectionist.

amalia
Voor het eerst naar de Raad van State. (Beeld: Brunopress)

Toen kwam Koningsdag in Maastricht, waarbij Amalia al aanzienlijk relaxter was onder de groeiende belangstelling. Toch lukte het haar aardig om onder de radar te blijven. Ze zat tijdens haar tussenjaar – rondreizen zat er niet in door de pandemie – een tijdje in Amerika, ze bivakkeerde in Oostenrijk en er leek sprake van een verkering.

Studentenleven

Amalia zag intussen kans zich te kwalificeren voor een studie die goed bij haar latere ambt past: Politics, Psychology, Law and Economics (PPLE). Op kamers wonen, met huisgenoten, dat was wat ze wilde. En ‘bij het corps, met een jaarclub, alles erop en eraan’.

Maar een normaal studentenleven zet er voor de kroonprinses er van meet af aan al niet in, vanwege ernstige bedreiging uit de kringen van de Mocro Maffia. Haar beveiliging was al opgeschroefd, het studentenhuis waar ze zou gaan wonen, bleef donker. Af en toe live naar college gaan, bleek het hoogst haalbare. “Ze is het huis niet uit”, bevestigde koningin Máxima.

amalia
Een van de weinige ‘normale’ collegedagen voor Amalia. (Beeld: Brunopress)

“Dat heeft enorme consequenties voor haar leven. Dat betekent dat ze niet in Amsterdam woont en niet echt naar buiten kan. Het is voor haar geen studentenleven zoals andere studenten dat hebben. Ik ben echt heel trots op haar hoe ze dat allemaal volhoudt, moet ik eerlijk zeggen.”

En vooruit

Net negentien is ze nu. Met een bizar jaar achter zich. Als prinses een feilloos parcours, privé de nodige tegenvallers (en dat is het understatement van het jaar). Het enige goede wat alle narigheid heeft opgeleverd, is dat door de bekendmaking van de bedreigingen Nederland massaal om haar heen is gaan staan.

Ze zal toch door moeten, met haar studie, haar leven en haar verplichtingen. Next stop: haar eerste Royal Tour, eind januari, begin februari. Kennismaken met de landen Aruba, Curaçao en Sint Maarten en de eilanden die Caribisch Nederland vormen: Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Hopelijk wordt dat het begin van een zonniger jaar voor de kroonprinses.

Meer lezen over het jaar van Amalia? In de nieuwste Beau Monde vertellen we meer over haar eerste Prinsjesdag, haar eerste tiara-moment en haar eerste liefde. Vanaf vandaag overal verkrijgbaar!

Bron: Beau Monde nr. 12 2022 | Tekst: Ella Vermeulen | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws