Oei: Noorse koning Harald (85) opgenomen in ziekenhuis

De bijna 86-jarige koning kwakkelt al langer met z'n gezondheid.

Vanuit het Noorse hof werd vanmorgen naar buiten gebracht dat koning Harold V opnieuw is opgenomen in het ziekenhuis. Dit is niet de eerste keer dat de tachtigplusser een periode in het ziekenhuis moet doorbrengen, dus royalty-watchers houden de situatie met argusogen in de gaten.

Ziekenhuis

De 85-jarige koning Harald V van Noorwegen is vandaag opgenomen in een ziekenhuis in Oslo, en zal daar nog wel even moeten blijven. Het Noorse hof kwam met de mededeling dat de oude baas met een flinke infectie te kampen heeft. Hierom ligt de royal aan een infuus met antibiotica, en verblijft hij enkele dagen in het Rikshospitalet in de Noorse hoofdstad.

Volgens het stament is de status van de koning ‘stabiel’, en zullen er voorlopig geen verdere uitspraken over de toestand van de monarch volgen.

Kwakkelend

De bijna 86-jarige koning kwakkelt al langer met z’n gezondheid. Begin augustus werd hij namelijk ook opgenomen met een infectie. Toen deelden Noorse paleisbronnen een soortgelijk statement, waarin zij puur te kennen gaven dat Harald was opgenomen wegens een infectie. Gelukkig mocht hij toen al snel weer naar huis. Nog vorige maand moest de koning overigens ook een dag verstek laten gaan wegens een forse verkoudheid.

Daarnaast loopt de koning al langere tijd op krukken, zoals eerder deze maand bij een Nobel-ceremonie. In 2021 werd de koning nog geopereerd aan zijn rechterknie, maar helemaal goed ter been is hij dus nog altijd niet. In 2020 is de koning bovendien geopereerd aan een hartklep na ademhalingsproblemen. Deze opname is dus de meest recente in een groeiende reeks gezondheidsproblemen van de royal.

Vervanging

Het Noorse hof heeft voorlopig in elk geval een vervanger geregeld in de vorm van kroonprins Haakon. Die zal de komende dagen de zaken waarnemen uit naam van zijn vader. Zo weet Royal Central te melden dat er nog een vergadering met het Noorse kabinet op de planning stond.

Ook heeft de Noorse royal family de gewoonte om jaarlijks de kerst te vieren met een gezamenlijk kerkbezoek en staat er voor Harald nog een oudejaarsspeech op de agenda. Hopelijk is de krasse knar tegen die tijd weer opgeknapt!

Bron: Royal Central | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws