Designer Stella McCartney krijgt koninklijke onderscheiding

Uiteraard verscheen de ontwerpster in een outfitje uit eigen atelier.

De Britten kennen heel wat iconische modehuizen. Van Alexander McQueen tot Burberry – menig modeminnend royal trekt vroeg of laat zo’n Brits designerstuk uit de kast. Dat deze ontwerpers hiermee een bijzondere bijdrage leveren aan de Britse maatschappij werd gisteren weer bevestigd: fashionable powervrouw Stella McCartney kreeg namelijk een bijzondere onderscheiding uit handen van koning Charles III.

Bijzondere verdienste

Net zoals we in Nederland graag lintjes, speldjes, en andere koninklijke onderscheidingen uitdelen, is dat in het Verenigd Koninkrijk niet anders. Ontwerper Stella McCartney mocht zich sinds 2013 al een ‘Officer of the Order of the British Empire’ noemen.

Maar vorig jaar kreeg zij daar nog een schepje bovenop: de ontwerpster werd namelijk meegenomen in de zogeheten ‘Birthday Honours’ van wijlen Queen Elizabeth. Hiermee werd zij gepromoot tot een ‘Commander of the Order of the British Empire’, voor verdiensten op het gebied van mode én duurzaamheid.

De onderscheidingen die vorig jaar voor de verjaardag van de koningin werden uitgedeeld, waren de laatsten die zij toekende voor haar overlijden op 8 september. Dat maakt de onderscheiding natuurlijk éxtra bijzonder. Met haar dood was de taak vervolgens aan Charles om de felbegeerde onderscheiding aan de dochter van Paul McCartney te overhandigen.

In stijl

Het modehuis liet weten dat de ontwerpster voor de gelegenheid uiteraard een custom designerstuk van eigen hand droeg. Niet alleen is het een modieus hoogstandje, maar het is ook nog eens een heel duurzaam ontwerp. Bijzonder toepasselijk voor McCartney’s onderscheiding, én hiermee zal ze ongetwijfeld een wit voetje gehaald hebben bij de ‘groene koning’.

stella mccartney
Beeld: Brunopress

Zo is haar donkerblauwe jurk gemaakt van speciale Nativa-wol, die helemaal volgens ecologische principes wordt verworven: “In lijn met de hoogste eisen voor dierenwelzijn, milieubescherming, en zorg voor boeren en lokale gemeenschappen.” En welja: het staat Stella ook nog eens beeldig. Zou ze direct een extra exemplaar voor Kate hebben achtergelaten in het paleis?

Bron: Stella McCartney | Beeld: Brunopress

Laatste nieuws