Nieuwe outfit geshopt? Dit is waarom je ‘m eerst moet wassen

Maak jij hier al tijd voor?

We scoren maar wat graag een nieuwe outfit hier of daar. Pashokje in, pashokje uit, en vervolgens met je buit langs de kassa en nagenieten op een terrasje. Het liefst trek je die nieuwe japon of dat leuke bloesje misschien direct aan, maar heel verstandig is dat niet. We leggen uit waarom!

Bacteriën

Sommige mensen gaan ervan uit dat kleding die in de winkel hangt schoon is. En dat is natuurlijk begrijpelijk, maar zeker niet altijd waar. Er hangen namelijk ook kledingstukken tussen die anderen voor jou al eens hebben gepast. Het kan dus zomaar zijn dat die ene leuke trui al is gepast door heel veel mensen. Niet zo’n fijne gedachte, toch? Daarnaast komt het kledingstuk ook nog eens in contact met huidschilfers en lichaamsvocht. Hm, niet zo hygiënisch dus!

Philip Tierno, hoogleraar aan de New York University, ontdekte zelfs dat het passen van kleding heel erg veel viezigheid achterlaat. Tijdens een onderzoek onder een microscoop heeft hij verschillende bacteriën en ziektekiemen ontdekt. Ai! Wel laat hij weten dat er een kleine kans is dat je daar ziek van wordt, maar het is altijd frisser om je kledingstuk eerst te wassen voordat je het gaat dragen.

Chemische stoffen

Daarnaast heeft het ook te maken met hoe kleding wordt geproduceerd. Zo wordt veel kleding geverfd, gereinigd en met heel veel verschillende chemische middelen gereinigd. Natuurlijk wordt dit allemaal met een goede reden gedaan. Zo zorgt dit proces ervoor dat schimmels wegblijven en de stoffen soepel en zacht blijven. Wel kunnen deze chemische middelen giftig zijn, en soms zelfs kankerverwekkend. Ook niet bepaald een fijne gedachte als je het ons vraagt. Dit is dan ook zeker een reden om je kleding vooraf te wassen, zodat de stofjes die dit kunnen veroorzaken worden verwijderd. Wij vergeten in elk geval nooit weer om zo’n kersverse outfit eerst eens grondig uit te wassen. Nu alleen nog een andere look kiezen voor dat leuke feestje…

Bron: Tips & Weetjes, Max Vandaag | Beeld: iStock

Laatste nieuws