Aha: zo weet je of het een tiara of diadeem is

Het heeft veel overeenkomsten, dus wat is het verschil?

Ze sprankelen beiden, worden alleen opgezet bij royal gelegenheden en menig prinses heeft er weleens eentje op haar hoofd gehad: een diadeem of tiara lijken in eerste instantie veel op elkaar. Toch gebruiken we niet altijd de juiste benaming, weet Martijn Akkerman van Blauw Bloed ons te vertellen.

Diadeem of tiara?

Als er eindelijk weer een tiara-moment is – want ze worden steeds zeldzamer – dan zijn wij er natuurlijk als de kippen bij. En nu we beter weten wat het verschil is tussen een diadeem en een tiara, wordt het blingbling kijken alleen maar leuker!

Bron: NL Beeld / Brunopress

Maar voor we dat kunnen, moeten we eerst een trip down memory lane. Vroeger droegen hooggeplaatste persoonlijkheden een muts, wat gemaakt is van leer of stof. De muts werd versierd met goud en edelstenen – dus toen was de nodige blingbling al groot favoriet. Deze muts werd een ’tara’ genoemd, en is daar het woord tiara van afkomstig. Hiermee wordt er verwezen naar de Pauselijke tiara, die door de Paus werd gedragen tijdens het in- en uitgaan van de Sint-Pietersbasiliek.

Máxima met Stuart Tiara
Bron: NL Beeld / Brunopress

Voor vorsten, feestvierders én sporters

Het woord diadeem is afkomstig van het Griekse woord diadeo, dat betekent ‘ik bind samen’. De god Dionysos kwam vanuit de Indiase wereld naar het westen – om de beschaving te brengen in de vorm van een druiventros – en had om zijn hoofd een witte band als teken van zijn goddelijke waardigheid. Hiermee werd een trend gezet, en werden steeds vaker hellenistische vorsten gezien met een soortgelijke band om hun hoofd. Maar hoe zit het met al die versiersels? Dat is een kwestie van tijd geweest, nadat vorsten, feestvierders en sporters steeds vaker bloemen om hun hoofd droegen. Ach ja, sprankelende bloemetjes is natuurlijk iets lichter – of toch niet, Kate?

Kate Middleton tiara
Bron: NL Beeld / Brunopress

Maar wat is nu het verschil? Gelukkig mogen de termen door elkaar gebruikt worden, maar gebruikt het Nederlandse hof en adel het woord diadeem. Maar wij knijpen wel een oogje toe als we Kate met een diadeem zien of Máxima met een tiara! 😉

Bron: Blauw Bloed | Beeld: NL Beeld / Brunopress

Laatste nieuws