Deense royals beginnen nieuwe jaar met tiara’s

Een glamoureus begin van het nieuwe jaar in Denemarken!

Ondanks alle heisa over 2022, sloten de Denen het vorige jaar af met een gezellige familiefoto. Het nieuwe jaar starten ze nu minstens zo stralend met een gala-evenement. En dat betekent dat we weer kunnen genieten van een hoop tiara’s!

Tradities

Zoals de Britten en Nederlanders op kerstdag een speech krijgen van hun monarch, is dat bij de Denen net even anders. Daar draagt koningin Margrethe op oudjaarsdag namelijk haar gelukswensen en dankwoordje uit. Het nieuwe jaar gaan de Denen vervolgens in met een glamoureus diner voor lokale prominenten én leden van de koninklijke familie.

Tiara’s

Daarbij zagen we Margrethe, Mary, Frederik, stralend in vol ornaat hun opwachting maken. Iets minder stralend, maar toch aanwezig: Margrethes jongste zoon Joachim – die op nieuwjaarsdag de titels van zijn kinderen zag verdwijnen.

Op Instagram deelden de de Denen enkele kiekjes en een zoete video van het geheel. Waar de royal heren gekleed gaan in uniform, kozen Margrethe en Mary beiden voor blauw. Zouden schoonmoeder en -dochter dat vooraf met elkaar afgestemd hebben à la Máx en Bea?

De stylewatchers van UFO No More weten te melden dat de sprankelende outfit van Mary bestaat uit een hoop herhaalde stukken: een Lasse Spangenberg-japon, met grijze pumps en een J.Furmani clutch. Op haar hoofd prijkt bovendien de prachtige Ruby Parure: een bloemig kunstwerkje bezet met diamanten en robijnen, dat ooit toebehoorde aan schoon-grootmoeder koningin Ingrid.

Margrethe koos ook voor een blauw kleedje waarin we haar al eens eerder hebben gezien. Een bijzonder detail aan haar outfit is de opvallende keten met daaraan een olifant. Huh? Jawel: het galadiner op nieuwjaarsdag stond volledig in het teken van de Deense ‘Elefantordenen‘. Dit is een Christelijk genootschap dat al eeuwenlang bestaat, en waarvan één van de belangrijkste versierselen een collier is, met gouden olifanten.

B(r)oer met kiespijn

In de video van het Deense koningshuis valt verder op dat Margrethes jongste zoon alleen is komen opdagen. Een echt hartelijke lach kan er bij de prins niet vanaf, maar dat is niet gek: wij zouden ook niet zo happig zijn op een koninklijk evenement op de dag dat onze kroost hun titels verliest.

Waar zijn vrouw, Marie, is gebleven? Wij gokken erop dat zij thuiszit met de nu-titelloze kroost. Een beetje de kliekjes opmaken van het oudjaarsfeest enzo – en ondertussen voorbereiden op de grote verhuizing die het kroonprinselijk paar staat te verwachten.

Bron: Det Danske Kongehus, UFO NO More | Beeld: Kongehuset, Per Morten Abrahamsen

Laatste nieuws