Deense royals trakteren op een nieuw kiekje van de familie

De foto's zijn ter ere van het 50-jarige jubileum van koningin Margrethe.

Het einde van het jaar is bijna in zicht en daarom is hoog tijd om weer wat vorstelijke portretten te maken. Dit dachten de Deense royals waarschijnlijk ook, want zij kwamen gisteren met een royal portret ter ere van het 50-jarige regeringsjubileum van koningin Margrethe. 

Portretfoto’s

Een statige zaal, een paar tiara’s en wat familieleden die zijn opgetrommeld voor de foto. Portretfoto’s zijn altijd om te smullen. De nieuwe foto’s van de Denen hebben een feestelijk tintje, want het is ter ere van het 50-jarige jubileum van koningin Margrethe.

De foto’s zijn gemaakt in de Ridderzaal van Christiansborg-paleis in Amalienborg, tijdens een gala dat in september al werd gehouden ter ere van de koningin. Twee vliegen in een klap, dus.

Op de jubileumfoto’s zien we koningin Margrethe naast haar oudste zoon en opvolger, kroonprins Frederik, met kroonprinses Mary aan zijn zeiden. Prins Joachim, de jongste zoon van de koningin, en zijn vrouw, prinses Marie staan achter haar.

Gedurende het hele jaar is het 50-jarige regeringsjubileum van de koningin gevierd met evenementen op verschillende plaatsen in het land. Nieuwe portretfoto’s konden dus ook niet ontbreken. “Het is een oude traditie dat er in het Koninklijke Paleis nieuwe portretten worden gepubliceerd”, valt er onder het Instagram-bericht met de nieuwe foto’s te lezen.

Zonder titel

Hoewel de foto’s een blije familie laten zien, gaat het er binnen de paleismuren toch wat anders aan toe. Op 1 januari 2023 zullen de vier kinderen van prins Joachim – prins Nikolai, prins Felix, prins Henrik en prins Athena, hun titel verliezen. Wel behouden ze hun plaats in de volgorde van opvolging; ze zijn momenteel zevende tot en met de tiende in lijn met de Deense troon.

‘Verblind door de dom’

De plotselinge aankondiging zorgde voor de nodige spanning binnen de Deense royals, en lieten sommige leden zich ook uit in de pers. Zo liet Joachim aan de pers weten dat hij zich verblindt voelde door de bom en dat hij slechts vijf dagen van tevoren was geïnformeerd. Volgens koningin Margrethe was dit al een tijdje in beweging en vertelde ze dat de beslissing was genomen in het belang van haar kleinkinderen.

Ze vertelt: “Mijn beslissing heeft lang op zich laten wachten. Met mijn 50 jaar op de troon is het natuurlijk zowel om terug te kijken als voortuig te kijken.  Het is mijn plicht en mijn verlangen als koningin om ervoor te zorgen dat de monarchie zich altijd vormt in overeenstemming. En soms betekent dit dat er moeilijke beslissingen moeten worden genomen en het zal altijd moeilijk zijn om het juiste moment te vinden.

Andere kant van de oceaan

Wel of geen titel, begin december kwam naar buiten dat prins Joachim, Marie en hun kinderen het Europese continent achter zich laten. De royals bevonden zich eigenlijk al weinig in de buurt van het Deense paleis vanwege Joachims werkzaamheden in Parijs. Hier is hij namelijk actief als militair attaché bij de Deense ambassade in Parijs. Dit loopt overigens halverwege 2023 af en zullen ze naar daarna in Washington D.C. verblijven, waar hij een baan geeft gevonden in de defensie-branche.

Gelukkig hebben we de foto’s nog!

Bron: People | Beeld: Kongehuset, Per Morten Abrahamsen

Laatste nieuws