Oh nee: deze ‘gezonde’ etenswaren zitten eigenlijk vol suiker

Goed om te weten!

Natuurlijk weten we dat frisdrankjes en zoete snacks vol suikers zitten. Maar ook etenswaren die op het eerste gezicht misschien lekker gezond lijken kunnen vol zitten met suikers. We zetten ze op een rijtje.

1. Griekse yoghurt met een smaakje
Lekker zo’n bakje yoghurt met aardbeiensmaak, maar het bevat al snel 17 gram suiker! Ga daarom liever voor gewone Griekse yoghurt en voeg daar zelf vers fruit aan toe.

2. Muesli en cruesli
Ons favoriete ontbijt: een bakje yoghurt met muesli of cruesli. Maar helaas, veel varianten bevatten enorm veel suiker. Lees daarom in de supermarkt goed de ingrediëntenlijst. Of bak zelf suikervrije granola.

3. Appelmoes
Heerlijk als ‘healthy’ tussendoortje, dacht je misschien. Maar helaas, een klein potje appelmoes bevat al snel 22 gram suiker. Een lekker alternatief: appelpartjes met kaneel en een beetje citroensap uit de oven.

4. Crackers
Je gelooft het misschien niet, maar zelfs je gezonde crackers kunnen veel suikers bevatten. Kies voor een volkoren variant en let op dat de crackers niet meer dan vier gram suiker per stuk bevatten.

5. Granola repen
Granola is hot en daar maken voedingsfabrikanten maar al te graag gebruik van. Het resultaat? Suikerbommetjes die de naam ‘granola’ op het etiket krijgen. Laat de kant en klare repen liever links liggen en maak zelf een gezonde variant.

6. Gedroogd fruit
Een heerlijk tussendoortje, maar als je fruit droogt, verdwijnt het vocht en blijven de suikers over. Je eet er onbewust meer van, omdat de porties kleiner worden. Beter kies je dus voor vers fruit.

7. Amandel- en rijstemelk
Heb je koemelk vervangen door een niet-zuivel product zoals amandel- of rijstemelk? Let dan even goed op, want een glas kan al snel meer dan 10 gram suiker bevatten. Amandelmelk kun je gelukkig ook als ongezoete variant kopen.

8. Marinade
Een klein theelepeltje marinade bevat vaak al ruim drie gram suiker, niet heel gezond dus. Een gezonder alternatief is: zelf marinade maken. Mix olijfolie en citroensap en kies kruiden naar keuze. Lekker makkelijk en snel!

9. Eiwitpoeder
Supergoed voor je spieren na het sporten, maar veel eiwitpoeders bevatten toch suikers voor de extra smaak. Ga dus op zoek naar een suikervrije variant.

10. Tomatensaus
Om de saus (die je in een pot koopt) minder zuur te maken, worden vaak veel suikers toegevoegd. Let goed op de ingrediëntenlijst of maak de saus zelf met verse tomaten.

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws