Britse krant The Guardian dropt in aanloop naar de kroning van Charles nog even een bommetje: volgens hen zouden de Britse royals namelijk al decennialang goed boeren van verschillende stukken land in twee controversiële hertogdommen, waardoor zij astronomische bedragen hebben kunnen bijschrijven op hun rekening.
Ophef
Met een grote kop op de voorpagina van The Guardian deelt de Britse krant vandaag het nieuws. "Onthuld: royals claimden meer dan 1 miljard pond van controversiële landgoederen", valt er onder meer te lezen. Het onderzoek is onderdeel van hun 'Cost of the Crown'-serie, waarin journalisten en onderzoekers een flinke duik maken in de financiën van de Windsors.
1,2 miljard
Het gaat in het bijzonder om de stukken land die toebehoren aan twee duchies: Lancaster en Cornwall. Zij verdienen hun geld aan allerhande zaken – van onroerend goed tot luxe hotels en natuurlijk de nodige historische bezienswaardigheden. Uit een duik in de archieven blijkt nu dat over de ruim zeventigjarige periode op de troon van Elizabeth, die inkomsten fors gegroeid zijn.
Waar de gemiddelde Brit z'n inkomen ongeveer zag verviervoudigen, zijn de inkomsten van wijlen Elizabeth en Charles maar liefs zestien keer hoger uitgevallen. In totaal hebben de royals zo'n 1,2 miljard pond verdiend van 1952 tot 2022, aldus The Guardian.
En hiermee komt een eeuwenoude vraag weer bovendrijven: hoort al dat geld eigenlijk wel in de koninklijke beurs te verdwijnen? Zij ontvangen immers ook al een royale (pun intended) uitkering om in hun dagelijkse levensbehoeften te voorzien.
Veranderingen
De regeling waardoor het Britse koningshuis zoveel geld uit deze stukken land kan claimen, gaat terug naar de middeleeuwen. Maar goed: we zijn inmiddels meerdere honderden jaren verder. Is het niet eens tijd dat ook die regels herzien worden?
The Guardian schrijft: "De huidige regelingen komen voort uit de veertiende eeuw, en het inkomen dat daaruit voortkomt is in die zin een fout van de geschiedenis." Ze leggen uit dat een parlementaire commissie in 2005 al kritiek leverde op de hoeveelheid geld die Charles en Elizabeth ontvingen vanuit Lancaster en Cornwall. Met deze kritiek is echter niks gedaan.
Dat de hertogdommen bovendien buiten de zogenaamde Freedom of Information Act vallen, maakt het bovendien extra moeilijk om preciés in te zien wie er nu precies het best boert aan deze stukken land. Eén ding is zeker: die duchies hebben de Windsors geen windeieren gelegd.
Bron: The Guardian | Beeld: NL Beeld / BrunoPress